• Tippek arra, hogyan szüntethető meg a tavaszi fáradtság a termálvíz révén.
  • A gyógyvíz segíthet az allergiásoknak is?
  • Miért hatásos az ízületi betegségek esetén a gyógyvíz?

Az egyik ötcsillagos szálloda spa managere több tippet is összegyűjtött azzal kapcsolatban, hogy a termálfürdőkben, termálhotelekben elérhető szolgáltatások révén hogyan gyűrhető le a tavaszi fáradtság.

1. Szauna és jégszauna
Aluszékonyság, fejfájás, ingerlékenység, ezek sok esetben még a téli időszak “örökségei”, hiszen mostanra szervezetünk felélte az összes energiatartalékát, így hiába süt ki a nap, az ember mégis bágyadtak érzi magát. Torhosi Tündének, az egyik sárvári szálloda spa managerének titkos tippje a tavaszi szaunázás, ami serkenti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert és a bőrt is gyönyörűen kitisztítja. Aki extrémebb felfrissülésre vágyik, annak a hagyományos szauna helyett a jégszaunát javasolja. A szakember szerint a hidegsokk és a – 170 Celsius fokos száraz levegő javítja a keringést és az anyagcsere-folyamatokat, fokozza a bőr rugalmasságát, ráadásul még a fogyásban is segít.

2. Gyógyvízzel a pollenek ellen
A gyógyvizeknek számos jótékony hatása ismert, azt viszont kevesen tudják, hogy a gyógyfürdőzés sok esetben csökkentheti az asztmások és az allergiások tüneteit is. Ennek az a magyarázata, hogy a vízben belélegezzük a jótékony sós gyógyvízpárát, amely jótékonyan hat a hörgőkre, kitisztítja a légutakat, és így kevesebb növényi pollennel lépünk kapcsolatba.

3. Torna a vízben
A hazai wellness szállodák egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségre, amelynek szerves része a mozgás. „Vendégeinknek előszeretettel ajánljuk az aquafitnesszt és a vízi gimnasztikát. A víznek körülbelül nyolcszázszor nagyobb a sűrűsége a levegőnél, így a vízben végzett speciális mozgások sokkal hatékonyabbak, azonban sokkal kíméletesebbek is. A test ilyenkor szinte súlytalan, így a támasztó izomrendszer a víz hatására teljesen elernyedhet, kímélve és regenerálva az ízületeket” – magyarázza Torhosi Tünde.

Harkányi Gyógyfürdő4. A víz ereje
A gyógyfürdőzésnek rengeteg jótékony hatása van. A meleg víz lazítja az izmokat, csökkenti a kopásos elváltozás okozta fájdalmakat, segítségével az ízületek mozgása könnyebbé válik. Gyorsul a vérkeringés, javul a szervek vérellátása, fokozódik a vesék kiválasztó működése, ami segít a méregtelenítésben. A fizikai hatáson túl a gyógyvíz összetételében rejlik sajátos gyógyereje, amely bonyolult kémiai és biológiai mechanizmuson keresztül aktivizálja a szervezet regeneráló képességét. Így a gyógyfürdőzés segít a megelőzésben, a fájdalmas tünetek enyhítésében, a test funkcióinak javításában, a gyógyulásban, és segíti a lelki feltöltődést, a pszichés egyensúly fenntartását is.

Összegyűjtöttünk 5 olyan termálfürdőt az ország különböző részeiről, amelyek kifejezetten kedvező jegyárakat kínálnak, de azért nem gagyik. Ide kattintva megnézheti ezeket.