• Megnéztük, hogy mit ír a koronavírus és a D-vitamin-szint kapcsolatáról egy nemzetközi szaktekintély és egy hazai virológus professzor.

  • Ezek alapján fontos a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottságának biztosítása.

Michael F. Holick, a Bostoni Egyetem Egészségügyi Központjának professzora számít a D-vitaminnal kapcsolatos kutatások egyik legnagyobb szaktekintélyének. A 2010-ben megjelent könyvét 2012-ben magyarul is kiadták “A nélkülözhetetlen D-vitamin” címmel. Miután manapság a koronavírus-járvány kapcsán sokat emlegetik a D-vitamin szerepét a megelőzés tekintetében, ezért megnéztük, hogy mit ír erről a professzor.

A 2002-2003-as koronavírus-járványról, a SARS-ról a könyv írásakor már lehetettek adatok, ugyanakkor erre egy szóval sem tér ki. Azaz sem a könyvben, sem a professzor honlapján nem lelhetők fel információk arról, hogy konkrétan a koronavírus kapcsán lehet-e megelőző szerepe a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottságának.

Itt akár be is fejezhetnénk a cikket, ugyanakkor a könyvben számos olyan kutatási eredmény szerepel, ami alapján az immunrendszer megfelelő működésében igenis fontos szerep jut a D-vitamin ellátottságnak. Például ezek közé tartozik, hogy az immunsejtek felszínén is találhatók D-vitamin-receptorok és egy sor fertőzéses betegségnél kimutatták, hogy a szervezet D-vitamin-szintje hatással lehet rájuk. Holick többek között ide sorolja a felső légúti fertőzéseket, vagy éppen a tbc-t.

S külön kitér arra is, hogy az influenzával való megfertőződés is gyakoribb azoknál, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük. Ráadásul az influenza ciklikussága (tél végén a leggyakoribb, nyáron eltűnik) is arra utal, hogy a megbetegedések összefüggésben lehetnek az emberek D-vitamin ellátottságával.

A Semmelweis Egyetem egyik cikkében is ezt írja dr. Szabó András: “a D-vitamin hormonként funkcionál a szervezetben, hiánya esetén számos betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő. Magyarországon a felnőttek 94 százaléka D-vitamin-hiányos, 21 százalékuk pedig nagyon súlyos D-vitamin-hiányban szenved. (…) Az adatok alapján egyértelmű: szakmai alapelv minden beteg D-vitamin szintjét normalizálni.”

Duda Ernővel, a Szegedi Tudományegyetem virológus professzorával készült egy interjú március közepén. Ebben kitér arra, hogy a C-vitamintól és egyéb “csodaszerektől” nem várható a koronavírusos megbetegedés elkerülése. Csak két kivételt említ: “a megelőzés szempontjából most kiemelkedően fontos lehet a D-vitamin és a szelén”.

Magyarán attól függetlenül, hogy nincs ezzel kapcsolatos konkrét kutatási eredmény, érdemes odafigyelni a D-vitamin szintünkre. Ez akár napozással, akár D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőkkel is elérhető.

Arról, hogy a különféle kiszerelésű D-vitamin készítmények (csepp, tabletta, kapszula) között van-e különbség a hasznosulás tekintetében, itt írtunk részletesen. A D-vitamin-hiány tüneteiről pedig itt talál további információkat. Érdemes tudni, hogy egyes élelmiszerek is sok D-vitamint tartalmaznak: a D-vitamin tartalmú ételekről ide kattintva olvashat bővebben.