• Amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor akár már a jövő évben újranyithatják a Galerius Fürdőt.

  • Idén júniusban lesz harmadik éve, hogy bezárták a népszerű balatoni élményfürdőt.

Néhány napon belül kiírják a közbeszerzési pályázatot a siófoki Galerius Fürdő felújítására – olvasható a balatoni település honlapján. Ez lehet az első jelentős mérföldkő az élményfürdő újranyitása felé vezető úton.

Mint írják, június-július táján lehet eredményhirdetése, s ezzel együtt győztese a pályázatnak, majd a 10-12 hónapos kivitelezés, és az engedélyezési eljárást követően 2025 őszére lehet reálisan tervezni a fürdő megnyitását.

A beruházáshoz szükséges 1,8 milliárd forint Siófok rendelkezésére áll. Erről dr. Molnár Anita alpolgármester beszélt, aki cáfolta azt a vélekedést, hogy a csaknem 20 évvel ezelőtti kivitelezés hibái mellett azért is kellett bezárni lassan három éve a Galeriust, mert a város nem költött rá. Az alpolgármester egy 2018-as és egy 2019-es képviselő-testületi döntést idézett, miszerint a fürdő vezetőjének kérelmére előbb 51 millió forintot, majd 52 millió forintot biztosított e célra a város.

Egy érdeklődő kérdésére („mi lesz, ha az építkezés közben kiderül, hogy nem elég az 1,8 milliárd forint?”) Völgyi Lajos, a képviselő-testület pénzügyi bizottságának elnöke azt válaszolta: ez esetben is találnak megoldást, mert a testület határozott célja a fürdő újranyitása.

A Galerius Fürdő vesszőfutása már régóta tart. A második covidos lezárást követően, 2021 májusában viszonylag gyorsan újranyitottak. Azonban már ekkor lehetett sejteni, hogy valami nincs rendben, mert csak a kültéri medencét, a szaunát és a sóbarlangot vehették birtokba a vendégek. 2021. június 21-én pedig teljesen be kellett zárni a fürdőt.

Erre azért került sor, mert kivitelezési és tervezési hiányosságok miatt problémák adódtak az épület tetőszerkezetével. Később azonban egyéb gondok is felszínre kerültek és szépen lassan nyilvánvalóvá vált, hogy teljesen fel kell újítani az amúgy fiatal, – 2006-ban átadott – és a térségben hiánypótló szerepet betöltő létesítményt.

Az eleinte néhány százmillió forintosra becsült költségekről kiderült, hogy inkább milliárdos tételről lesz szó. Az elmúlt évek arról szóltak, hogy a balatoni város megteremtse a fürdő felújításának anyagi fedezetét.

A siófoki Galerius Fürdő kinti élménymedencéje

Hamarosan újranyit az egyik legnépszerűbb dunántúli termálfürdő strandja. Itt olvashat erről további részleteket.