• Homokos strandot alakíttat ki a kaposvári önkormányzat a városhoz közeli Deseda-tónál a következő másfél évben.

  • Eddig mintegy ötmilliárd forintot költöttek a tóhoz kapcsolódó fejlesztésekre.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy 570 millió forintot költenek a plázsra, az iszapot felfogó, ezáltal a vízminőséget javító kőgát építésére, továbbá a vízi mentés feltételeinek javítására és fahidak felújítására.

A vízügyi hatóság engedélyével megvalósuló beruházásra azért van szükség, mert a Deseda egyre népszerűbb a kaposváriak és a turisták körében is – jegyezte meg a polgármester.

Szita Károly utalt rá, eddig mintegy ötmilliárd forintot költöttek a tóhoz kapcsolódó fejlesztésekre. Ezek közé tartozik a Fekete Istvánról elnevezett látogatóközpont, a bicikliút, továbbá parkolók épültek, átalakították a büfésort, megújult a csónakház és folyik a kemping kivitelezése.

Deseda-tó strandjának fejlesztése

A Deseda-tó Kaposvártól északra található és Magyarország egyik leghosszabb mesterséges tavának számít. A Desedát a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel nyolc kilométer hosszúságban – még 1974-ben. A cél az volt, hogy egy árvíztározót létesítsenek. A Deseda egyébként egy egykori faluról, Déshidáról (más források szerint Dershidáról) kapta a nevét.

Deseda strandfejlesztés