• A fülgyulladás, egészen pontosan a hallójárat gyulladása a strandszezonban igazi slágerbetegség, de gyógyfürdő, vagy uszoda látogatása után is kialakulhat évszaktól függetlenül.

  • Mi okozza és mit tehetünk ellene?

Akinek már volt fülgyulladása az tudja, hogy szörnyen kellemetlen betegségről van szó, amely gyorsan tönkreteheti az üdülésünket. Miért alakul ki olyan gyakran strandolás, fürdőzés után ez a betegség?

A hallójáratunk egy körülbelül 2,5-3 centiméter hosszú cső, amelynek a dobhártya előtti része kitágul, és itt a víz könnyen megreked. A víz feláztatja ezt a területet, és a párás, sötét környezetben a gombák könnyen elszaporodnak. Ezt követi a viszketés, és a fül piszkálása, ami ártalmas, mivel ilyenkor könnyen felsérthetjük a hallójáratot, amely emiatt begyullad.

A fülgyulladás első tünete a fájdalom, de váladék is szivároghat a hallójáratból, és hallászavar is jelentkezhet.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében? A fül-orr-gégész szakorvosok szerint fontos, hogy ne kerüljön víz a hallójáratba – bár ez egy strandon vagy fürdőben nem mindig könnyű elérni. Amennyiben mégis víz kerül a fülbe, akkor semmiképpen ne piszkáljuk fülpiszkálóval. A fül külső részét viszont mindig alaposan töröljük meg fürdőzés után.

Akinek nagyon érzékeny a füle, érdemes megfontolnia a füldugó használatát. Egyes szakorvosok azt is javasolják, hogy vigyünk magunkkal bóralkoholos fülcseppet az üdülésre, ugyanis ez kiszárítja a fület és amúgy recept nélkül is kapható.

A már kialakult gyulladás esetén a szakorvos első körben kitisztítja a hallójáratot, illetve esetleg még valamilyen gyógyszeres kezelést – fülcseppet, vagy -krémet – is felírhat.

Jászárokszállási termálfürdő

Itt Heves megye legolcsóbb gyógyvizes fürdőjéről olvashat.