• Nyaranta nem melegszik fel annyira a szovátai Medve-tó vize, mint régebben.

  • A probléma megoldására többféle lehetőség is kínálkozik.

Akik régóta járnak az Erdélyben, azon belül is Szovátán található Medve-tóhoz, újabban azt tapasztalhatták, hogy nyaranta kevésbé meleg a sóstó vize. Ehhez azt érdemes tudni, hogy a Medve-tavat nem termálforrások táplálják. A tó alsó részén egy erősen sós vízréteg található, a patakok és a csapadék révén pedig a tó felső részén egy édesvízréteg alakult ki.

A két réteg nem keveredik, és nyaranta a napsütés hatására a sós réteg felmelegszik, viszont ezt fentről az édesvíz mintegy „leszigeteli”, nem engedi gyorsan lehűlni. Ezt hívják heliotermiának és ezért tapasztalhatják azt a fürdőzők, hogy a tó vize a mélyebb részeken melegebb, mint a vízfelszínen.

Az elmúlt években azonban ez a helioterm jelenség gyengülőben van. Hantz Péter biofizikus vezetésével már egy ideje vizsgálják ezt a problémát. Mint kiderült, a tó sóvesztése miatt a sós réteg egyre mélyebbre kerül. A Sóvidék Televízió tudósítása szerint a szakember a közelmúltban ismét a tónál járt és szonárral végzett újabb vizsgálatokat.

A jó hír az, hogy nem visszafordíthatatlan a folyamat, azaz megoldható, hogy a sós és édesvizű réteg közötti átmeneti rész megemelése. Hantz Péter ennek kapcsán kétféle megoldást említ. Az egyik a sópótlás lenne, ehhez a parajdi sóbányából szállítanának ide sót, amit feloldanának a tó vizében. A másik ötlet az, hogy a sós vizű Géra-forrás vizét vezetnék be a Medve-tóba, amivel két-három év alatt elérhető lenne a kívánt hatás. Ugyanakkor mindehhez még további vizsgálatok is szükségesek.

A Sóvidék Televízió tudósítását itt nézhetik meg:


Az erősen sós vizek elsősorban a gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. Ezen felül mozgásszervi betegségek, egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémák esetében is kedvező hatásuk van.

Hamarosan újranyit – a szintén sós vizéről ismert – parajdi Wellness Center. Erről itt olvashatnak bővebben.

Medve-tó sós víz