• A társadalombiztosítás által finanszírozott internetes bőrgyógyászatot az elmúlt másfél hónapban is fejlesztették.

  • Már korábban készített fotókat is feltölthetünk, valamint visszaigazolást is kapunk a lelet beküldését követően.

A MedInnoScan és a Semmelweis Egyetem még a járványhelyzet mélyén, április elején indította el a társadalombiztosítás által finanszírozott távbőrgyógyászati szolgáltatását. Ez abban az időszakban különösen hiánypótló szolgáltatásnak számított, de „békeidőben” is hasznos lehet, hiszen sok egészségügyi központban nincs tb-s bőrgyógyászat. Olyan esetekről pedig nem is beszélve, amikor egy bőrprobléma csak időszakosan, egy-két napig jelentkezik, s mire eljutna valaki egy szakorvoshoz, addigra elmúlik.

A szolgáltatás igénybevétele rendkívül egyszerű. A MedInnoScan nevű mobilalkalmazást kell letölteni a telefonunkra – akár Apple Store-ból, akár az androidos Play Áruházból. Ezután egy gyors regisztrációt követően kezdődhet is a virtuális rendelés. Le kell fotózni a bőrproblémát, utána a TAJ-kártyánkat és a lakcímkártyánkat, néhány kérdésre válaszolunk és készen is vagyunk. Ezután sürgős esetben 1 munkanap, egyéb esetben 3 munkanap alatt érkezik meg a diagnózis, szükség esetén pedig e-receptet is felírnak.

Áprilisban teszteltük is magunkon a szolgáltatást, mert a sok kézmosást nehezen tolerálta a bőrünk. Ment minden mint a karikacsapás, kaptunk egy vényköteles krémet, valamint javasoltak egy vény nélkül kapható – Stearini nevű – gyógyszertári krémet, ami szintén hatásosnak bizonyult, nem véletlenül dicsérik annyian a Krémmánián.

Akkoriban alapvetően csak két kritikánk volt a távdermatológiai szolgáltatással kapcsolatban. Az egyik az, hogy kizárólag „élesben” lehetett fotót készíteni, a telefonról nem lehetett a korábbi fotókat áttölteni. A másik, hogy semmiféle visszajelzést nem kaptunk a használat végén arról, hogy rendben volt-e minden.

Kényszerűségből most újra kipróbáltuk a bőrgyógyászati applikációt és a jó hír az, hogy ezeket a funkciók azóta bekerültek a MedInnoScanbe. Azaz lehetőség van akár saját fotó feltöltésére is, valamint a folyamat végén jött egy megerősítő email. Aki az alkalmazásban készítene fotót, az a szelfikamerát továbbra sem tudja használni, ami az arcon lévő bőrproblémák esetén jelenthet nehézséget. Viszont – kipróbáltuk – egy tükör segítségével végül is probléma nélkül elkészíthetők ezek a felvételek is. Abban nincs változás, hogy 5 képet kell készíteni.

Internetes bőrgyógyászatEzen felül újdonság az is, hogy a nyitóképernyőn külön menüpontot alakítottak ki azoknak, akik cukorbetegek és a lábukon lévő sebről készítenének fotót. A legutóbbi használathoz képest szintén változás, hogy kiválaszthatjuk, hogy hol készítsék el a diagnózist. Ugyan erre még az egyetlen opciót a Semmelweis Egyetem jelenti, viszont a funkció megléte arra utal, hogy hamarosan másokat – vélhetően további egyetemi kórházakat – is bevonnának a leletek készítésébe.

Utóbbit már csak az is indokolhatja, hogy rengetegen használják a szolgáltatást. Szombat délután már 230 lelet várt a kiértékelésre, így a hét elején lehetnek torlódások a diagnózisok felállításában.

Legalább a lelet megérkezéséig érdemes megtartani az alkalmazást a telefonon, ugyanis majd az applikációban található PDF-jelszóra is szükségünk lesz a diagnózist tartalmazó ambuláns lap megnyitásához. Ezzel párhuzamosan az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben is elérhetővé válik a leletünk (ehhez ügyfélkapus regisztráció szükséges), valamint itt láthatjuk azt is, ha felírtak nekünk e-receptet.