• A csökkenő szigorításokkal párhuzamosan fokozatosan körvonalazódnak a nyaralási tervek, mutatja a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készített felmérés.

  • Kiderült, hogy mennyit költenének átlagosan egy üdülés során a magyarok, és hogy a belföldi úti célok dominanciája mellett mi miatt választanak mégis szívesen külhoni úti célokat.

Jellemzően nem jártak anyagi kárral az elmaradt utak, így a kisebb utazásokat néhány hónapon belül, míg a nagyobb túrákat jövő évben pótolnák az utazni vágyók – derül ki a Lounge Group friss turisztikai elemzéséből, amelyet az Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készített.

Akik a külföldi utakat részesítik előnyben, nyilvánvalóan főként a tengerpart, és meglepő módon a kutyabarát szálláshelyek miatt teszik ezt. A külhoni kikapcsolódásokat hónapokkal előbb megtervezik az utazók, így a fokozatosan történő határnyitások miatt ezek inkább az év végére esnek.

A kutatásban a költségvetési tervekre is rákérdeztek. Kiderült, hogy külföldön az átlagos költés heti 180 ezer forint körül mozog. Ezzel szemben a néhány napos belföldi üdülés során átlagosan ennek kevesebb mint felét – fejenként – 80 ezer forintot költenének a megkérdezettek.

A választás során értelemszerűen az ár a meghatározó tényező, azonban emellett a szállás minősége és lokációja, sőt, a járványügyi szempontból való megbízhatósága is fontossá vált. A környéken található látnivalók listája mellett még egy befolyásoló tényező akad: gyakrabban választanak az utazni vágyók személyes beszámolókkal bíró szálláshelyeket, amelyek online elérhető értékeléseket és a vendégek által készített fotókat is tartalmaznak.

A belföldi turizmus malmára hajtja a vizet, hogy a hazai utazás megtervezése csupán néhány hetet vesz igénybe, de gyakoriak a spontán hétvégi kiruccanások is.

A szállásfoglalási érdeklődés egyre erőteljesebb, azonban a karantén alatt sokan elhasználták szabadnapjaikat. Ezért is nagy az érdeklődés az egynapos utazások iránt, a válaszadók 46 százaléka tervez ilyesfajta kikapcsolódást még idén.

utazás kirándulásAkik mégis ottalvós vakációra szeretnének menni, főképp a hoteleket és az apartmanokat részesítik előnyben, idén az Airbnb-k forgalma jelentős csökkenést mutat. Újra munkába álltak az utazási irodák is, a nyitás következtében az új egészségügyi és adminisztratív szabályokat figyelembe véve július elejére tervezik indítani a közvetlen járatokat a tengerparti üdülőhelyekre.

Az elemzést a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Lounge Group végezte a Századvég Alapítvány és a Neticle együttműködésével.

Fürdős programtippeket ide kattintva talál!