• A szállodai korlátozások feloldása után a vidéki szálláshelyek zöme, ha teheti, azonnal újraindítja szolgáltatásait.

  • Egyes szállodaláncok azonban nem minden egységet nyitnak meg.

Egyes szállások az átmenetileg visszaeső kihasználtság miatt és esetenként a megnyert Kisfaludy-támogatásoknak köszönhetően felújításokat végeznek – derült ki a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat elemzéséből.

Megjegyezték, hogy a hatósági korlátozás feloldása után a szállodákban még hónapokig nem éri el a foglaltsági szint a szezonra jellemző értéket, a külföldi vendégkör nagyon lassú felépülése mellett a szektor éves szinten a foglaltság 40-45 százalékos visszaesésével számolhat.

Júniusban a vidéki szállodák 20-50 százalékos foglaltsága várható, 50-60 százalék fölötti mutatót júliusban és augusztusban is elsősorban a Balaton-parti, más tóparti, termál régiókban, illetve nagyobb vidéki városokban található szállodák érnek el.

Budapesten az elmúlt évtizedben 85 százalék felett volt a külföldiek aránya, ezért a fővárosi kereskedelmi szálláshelyek töredéke van nyitva, a nemzetközi légiközlekedés helyreállásával érhető csak el a korábbi foglaltsági szint. Az STR globális szállodaipari adatszolgáltató előrejelzése a 2020-as év egészére a budapesti szálláshelyeken a kereslet több mint 40 százalékos, míg a foglaltság csaknem 45 százalékos visszaesésével számol.

hotelszobaAz átlagár mértéke eközben mintegy 20 százalékkal csökkenhet majd. Ezzel egyidejűleg a szállodaépítési és -átadási „láz” is lassul a fővárosban. A korábbi évi 4-5 százalékos szobakínálati növekedést 2-3 százalékos, majd 2022-től, a folyó projektek kifutásával és újak késleltetett megvalósulásával ennél is alacsonyabb növekedési ráta követheti a BDO szerint.

(MTI)