• Mutatunk egy barnás, bugyborékoló vizű szénsavas fürdőt, amiben nem lehet nagy élmény megmártózni.

  • Megnézheti azt is, hogy milyen egy igazi fapados mofetta.

Egy nyár végén készült videóra bukkantunk, amin egy egészen különös fürdő látható. A videó az erdélyi Hargitafürdőn készült, a felvétel elején pedig az úgynevezett Vallató fürdő látható. A két medencében barna színű borvíz van. Borvíznek egyébként a magas szénsavtartalmú ásványvizeket hívják, ez ugyanaz, mint amit máshol csevicének, vagy savanyúvíznek neveznek.

Vallató szénsavas fürdő

Nem termálvízről van szó, olyannyira nem, hogy kifejezetten hideg – állítólag 6-7 Celsius-fokos – víz található a medencékben. Önfeledt pancsolás helyett inkább csak a végtagok óvatos belelógatására alkalmas, ahogy egyébként a videón is látszik. A legendák szerint a Vallató nevet is azért kapta a fürdő, mert akit belelógatnak, az bármit hajlandó bevallani. Reméljük ez tényleg csak legenda és a gyakorlatban nem sokszor alkalmazták.

A videó második felében átsétálnak egy mofettához, azaz szén-dioxidos szárazfürdőhöz. Igazi fapados mofettáról van szó, filctollal készített „csugd be” felirattal az ajtón.

Vallató mofetta

A szén-dioxid a bőrön áthatolva erős értágító hatással rendelkezik, ezért visszérbetegségek, vénás betegségek, a végtagokon lévő fekélyek esetén szokták alkalmazni. A színtelen szagtalan szén-dioxiddal nem árt vigyázni, mert belélegezve mérgező. Érdemes megnézni a felvételen, ahogy gyufával és szappanbuborékokkal tesztelik azt, hogy meddig ér a szén-dioxid szintje.

Egyébként Magyarországon is találhatók természetes szén-dixoidos feltörési helyek, méghozzá Mátraderecskén és Parádfürdőn.