• Egy fárasztó nap után nem biztos, hogy jó ötlet egyedül egy meleg vizű medencében üldögélni.

  • Érdemes megnézni erről egy videót.

  • Elmagyarázzuk a dolog hátterét.

szilveszter termálfürdő

A meleg víz tunyává teszi az embert, de olykor nagyon durván. Mutatunk egy videót, ami egy japán termálfürdőben készült és egy, az elalvással heroikus küzdelmet vívó férfi látható rajta. Érdemes végignézni, mert ott látszik, hogy egy térdig sem érő vízbe sikerült majdnem belefulladnia.


A termálvízben való álomra szenderülés mögött tulajdonképpen a szervezet termálvízre adott reakciója áll. Nagyon egyszerű a magyarázat: a testhőmérsékletnél melegebb, 37-38 Celsius-fokos víz kitágítja az ereket, ami a vérnyomás csökkenését idézi elő. Nagyon meleg vízben, és amúgy is alacsonyabb vérnyomású embereknél ez olyan szintet is elérhet, hogy a vízből kijőve el is ájulhatnak. Mindehhez vegyük hozzá azt, ha valaki még fáradt is.

Nem biztos tehát, hogy jó dolog a nap végén, hulla fáradtan egy termálvizes ülőmedencébe egyedül beülni, mert könnyen arra ébredhetünk, hogy a víz alatt vagyunk. Pláne, ha olyan “kedves” a többi fürdővendég, hogy inkább levideóz minket ahelyett, hogy felébresztene.

A meleg víz “tunyító” hatását egy ausztrál kutatás is bebizonyította. Ahogy egyszer már megírtuk, kerékpárversenyzőkön vizsgálták a hideg vizes, a váltott hőfokú és a meleg vizes fürdőzés hatását. Ebből kiderült, hogy a hideg víz és a váltott hőfok növelte, a meleg víz viszont csökkentette a teljesítményüket és a koncentrációs képességük is romlott.

Erre nem csak a sportolóknak kell figyelni. A Fröhlich Lóránt által írt Gyógyfürdőkről fürdőzőknek című könyvben is felhívja a szerző a figyelmet arra, hogy rögtön a termálfürdős dagonyázás után ne vezessünk egyből autót. A szakember minimum félórás pihenést javasol a meleg vizes fürdőzés és az autóvezetés között.

A videót itt találtuk.