• Közel 60 évvel ezelőtt is hosszú kánikulai időszak volt júliusban.

  • Akkor is a strandokra menekültek az emberek és kosárban hordták haza a jeget.

A tartós kánikula nem csak manapság jelent a hírműsoroknak hálás témát. Így volt ez 58 évvel ezelőtt is, a lenti videón látható Filmhíradó ugyanis 1957 júliusában készült. A 37 fokos hőség akkoriban még kevésbé volt vidám dolog, mint manapság, hiszen a hűtőszekrény nem volt alaptartozéka a háztartásoknak. Nem véletlen, hogy a videó elején hosszú sor áll a jégverem előtt, ahonnan vödrökben és kosarakban hordák haza az emberek a jeget. (A KSH adatai szerint 1960-ban 100 háztartásra 1,2 hűtőszekrény jutott. Ezzel majdnem olyan kuriózum volt, mint a magántulajdonú autó, ami 100 háztartásból 1-ben volt).

strand a Duna-partonAkkor is vízparton, a strandokon igyekeztek átvészelni a hőséget az emberek, igaz ebbe akkoriban a Duna-parti fürdőzés is simán belefért.

Palatinus strandfürdő annoA videó érdekessége, hogy 1:07-től látszik rajta a Palatinus Strandfürdő, amiről pont pár napja közöltünk néhány légi fotót, ezeket ide kattintva nézheti meg. A felvétel szerint már kora délután elképesztő tömeg volt a Margit-szigeten működő strandfürdőben és azon belül is különösen a hullámmedencében. (a videót időközben törölték)