• Egy plusz érv lehet az utószezoni fürdőlátogatás mellett, hogy napos időben még a kültéri medencékben is gyűjthetünk D-vitamint.

  • Ennek több előnye is van a táplálékkiegészítőkkel bevitt D-vitaminhoz képest.

Azon a szélességi körön, ahol Magyarország fekszik, november eleje és február vége között olyan a napfény beesési szöge, hogy a hatására már nem indul el a D-vitamin termelődése a bőrben. Arról nem is beszélve, hogy ez egybeesik azzal az időszakkal, amikor amúgy is gyakoribbak a felhős, ködös időszakok és miután a hűvösebb időben jobban felöltöznek az emberek, ezért a bőrüket még ez a „lightos” napfény is alig-alig éri.

Már csak ezért is érdemes az előttünk álló másfél hónapot kihasználni és természetes módon D-vitaminhoz juttatni a szervezetünket. Ehhez egyébként kitűnő helyszínt jelentenek a fürdők szabadtéri medencéi. Amennyiben tehetjük, akkor a kora őszi napokon érdemes kiülni ezekbe a medencékbe.

A napfény hatására a bőrben termelődő D-vitamin ingyen van, megspórolható a D-vitamint tartalmazó tabletták, vagy kapszulák vásárlása. Ráadásul a szakirodalom* szerint az ingyenesség mellett még további előnyei is vannak a napfény révén a szervezetünkben termelődő D-vitaminnak.

Berekfürdő gyógyvizes medence1. A vizsgálatok szerint pusztán a tabletták szedésével sokkal nehezebb és lassabban érhető el, hogy megfelelő legyen vérben a D-vitamin szintje.

2. A napfény hatására termelődő D-vitamint nem lehet túladagolni. A szervezet a bőr barnulásával védekezik a túlzott D-vitamin-felvétel ellen. A tablettás pótlás esetén ugyanakkor extrém nagy adagok szedése esetén előfordulhat túladagolás.

3. A bőrben termelődő D-vitamin legalább kétszer annyi ideig raktározódik el a szervezetben, mint a táplálékkal bevitt D-vitamin. Különösen fontos ez a mostani időszakban, hiszen ilyenkor már a téli időszakra kellene D-vitamint tartalékolnunk.

4. Amikor napfény éri a testet, akkor a D-vitamin mellett még legalább négy-öt olyan egyéb vegyület is termelődik, amelyek táplálékkiegészítőkből nem pótolhatók.

5. Ráadásul a napfény javítja a hangulatot és segíti beállítani a cirkadián ritmust.

(*Felhasznált irodalom: Michael F. Holick: A nélkülözhetetlen D-vitamin)

Illusztráció: szabadtéri gyógyvizes medence Berekfürdőn