A tavalyi rekordokhoz képest is stabilan növekszik a turizmus. Augusztusban is folytatódtak a pozitív tendenciák, azaz több volt a vendég és nőttek a bevételek.

A Központi Statisztikai Hivatal által csütörtökön közzétett adatok szerint augusztusban a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma viszont 0,2 százalékkal csökkent. A belföldi vendégek száma 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a vendégéjszakák száma 5,7 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 4,547 millió vendégéjszakát töltöttek a vendégek, 2,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közölte: jó hír, hogy az augusztusi növekedés motorja a belföldi turizmus volt, a magyarok egyre szívesebben utaznak itthon, a magyar családok anyagi mozgástere pedig bővül.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint a szállodák augusztusi teljesítményét alapvetően a budapesti szállodapiac kiemelkedő teljesítménye határozta meg, ahol a vendégéjszakák 6,2 százalékkal nőttek. Kitértek arra is, hogy az alacsony vízállás miatt sok szállodahajó nem jutott el Budapestre, így egyes a fővárosba tartó külföldi csoportok például Kecskeméten találtak szabad szállodai kapacitást.

Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák első 8 havi teljesítménye kedvező volt, ezt mutatja, hogy az STR riport szerint a régióban – Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország – Magyarországon a szállodák egy kiadható szobára jutó átlagos szobaárbevétele 63,8 euró volt, amivel második helyet ért el. Ausztriában 73,6 euró volt, a harmadik Csehországban pedig 59,4 euró.

KSH turizmus grafikon(MTI)