• Az 1800-as évek végén nyílt meg a sós fürdő, ami hosszú éveken át hatalmas népszerűségnek örvendett.

  • Két év alatt hatmillió euróból építik újjá.

A Marosújvár nevű kisváros Erdélyben, azon belül is Fehér megyében található. A település sóbányáit állítólag már a rómaiak is ismerték, az 1700-as évek végén pedig újra elkezdték a só kitermelését, méghozzá nem is akárhogy, hiszen sokáig Marosújvár adta az erdélyi sókitermelés 60 százalékát.

1889-ben itt nyílt meg az Osztrák-Magyar Monarchia első sós vizű gyógyfürdője. Ehhez részben a sóbányából kitermelt vizet, részben a helyi sós források vizét használták. A Főtér cikke szerint néhány év alatt nagyon szépen kiépült a marosújvári fürdő, rengetegen jártak ide gyógyulni. Három, különbözű hőmérsékletű vízzel töltött medence, édesvizű zuhanyzó, gőzfürdő is tartozott a fürdőhöz. 1910-ben egy klasszicizáló fürdőépületet is kialakítottak, a bánya elhagyott tárnáiban pedig a légúti betegségben szenvedők gyógyulhattak.

Korabeli ismertető szerint, a következő betegségeknél javasolták a sósvizes gyógykúrákat:

„idült gyomor és bélhurut, szokásos székrekedés, alhasi pangások, aranyeres bántalmak, máj és lépbeli vérbőség és daganatok, a légzőszervek idült hurutja, a mellhártyában, tüdőben, méhben előforduló izzadmányok, görvély kórság, leginkább a mirigyek és csontok görvélyes bántalmai, vérszegénység, idegbántalmak úgy a központi, mint a környidegek megbetegedései”.

Az 1970-es évek végén azonban az egykori tárnákat elöntötte a víz, a 80-as évek legvégén pedig bezárták a fürdőt.

Marosújvár sós fürdőAzonban most a Mediafax hírügynökség információi alapján a Főtér arról ír, hogy újra visszatérhet a fürdőélet Marosújvárra. A helyi és a megyei önkormányzat összefogásával ugyanis 6 millió eurót különítettek el a fürdő újjáépítésére. A munkálatok már szeptemberben elkezdődnek, az átadásra viszont még 2021 elejéig várni kell.

Marosújvár fürdő látványtervA leendő fürdőben édes- és sós vizű medencéket, szaunarészleget, wellness részleget, fitnesztermet, éttermet, játszóteret is kialakítanak. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészségügyi részlegre, ahol gyógyvizes kúrák, masszázs és fizioterápiás kezelések is elérhetők lesznek. A sós fürdőt marosújvári és a Fehér megyei önkormányzat közösen fogja üzemeltetni és az építés költségeit is fele-fele arányban állják.