• A gyógygázfürdőjéről ismert Heves megyei község hamarosan megkaphatja a gyógyhely címet.

  • A mofetta főleg az érbetegségeknél nagyon hatékony.

December 30-án jelentették be, hogy a Zala megyei Kehidakustány is megkapta a gyógyhely minősítést. Ezzel a termálfürdőjéről ismert település lett az ország 30. gyógyhelye. Sok hasonló bejelentésre számíthatunk idén is, ugyanis több településen is folyamatban van a gyógyhelyi minősítés folyamata. A valamilyen gyógytényezőt felmutatni tudó városokat, falvakat az motiválja, hogy a gyógyhely cím révén új pályázati források nyílnak meg előttük.

A titulus megszerzéséhez szükséges „természetes gyógytényező” az esetek többségében gyógyvíz, viszont lehet akár egy különleges klímájú hely, vagy egyéb gyógytényező. A heol.hu cikke alapján könnyen lehet, hogy a következő gyógyhely nem egy fürdőjéről ismert település lesz. A cikk szerint ugyanis a Heves megyében található Mátraderecskén minden, a minősítés megszerzéséhez szükséges mérési eredmény és dokumentum elkészült. Mostantól már csak az ÁNTSZ-en múlik, hogy mikor kapják meg hivatalosan is a gyógyhely címet.

Mátraderecskén ivókúrához alkalmas gyógyvizek is találhatók, de a fő gyógytényezőjüket a mofettának is nevezett szén-dioxidos szárazfürdő jelenti. (Van egy kisebb termálfürdőjük is, de az jelenleg nem üzemel). A település gyógygázfürdőjében már hosszú évek óta intézményesített formában zajlanak a kezelések, amelyeket évről-évre egyre több beteg vesz igénybe.

Mátraderecske mofettaA polgármester a heol.hu-nak arról beszélt, hogy a gyógyhely cím új lendületet adhat a községük fejlődésének, s megemlítette azt is, hogy a termálfürdő újbóli megnyitásáról sem mondtak le. Bár utóbbihoz új kút fúrása szükséges, ami meglehetősen költséges.

A mofettás kezelések leginkább egy víz nélküli gyógyfürdőhöz hasonlíthatók. A betegek egy szén-dioxid gázzal töltött medencében foglalnak helyet. A gáz áthatol a bőrön és erős értágító hatással rendelkezik, így éri el kedvező hatását. Alkalmas a cukorbetegséghez kapcsolódó érszövődmények, a magas vérnyomás, egyes érrendszeri betegségek, a végtagokat érintő fekélyek és még a reumatikus panaszok kezelésére is.

Egy mátraderecskei szakmai konferencián hangzott el, hogy Magyarországon körülbelül egymillióan küszködnek valamilyen érproblémával és közülük 400 ezer beteg állapota súlyosnak tekinthető. Nem túl szívderítő az sem, hogy hazánkban az uniós átlagnál háromszor nagyobb az amputációk száma. Miközben közülük sokan eredményesen kezelhetők lennének.

Egyébként Mátraderecske mellett Parádfürdő is rendelkezik természetes gyógygázfeltörési hellyel.