• Milyen előre nem várt problémát jelent egy fürdőnek a védettségi igazolvány kötelezővé tétele?

  • Hogyan lehet kezelni a kártya hiánya miatt konfliktusokat?

  • Az ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg velünk a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő vezetője.

Idén a közfürdők, uszodák újranyitása kapcsán bevezettek egy új szabályt: 18 év felett a létesítmények csak a védettségi igazolvány – vagy védettséget igazoló mobilalkalmazás – megléte mellett látogathatók. Ez talán még a vártnál is nagyobb többletfeladatokat jelentett a fürdők számára, még olyan területen is, amire talán nem is gondolnánk.

„A nyitás napja óta folyamatosan csörög a recepción lévő központi számunk, volt olyan nap, hogy annyi hívás volt, hogy az egyik kolléganő már mosolyogva közölte, nem bánná, ha ezt a telefont magamnál tartanám… És sajnos már volt olyan kolléganő is aki, azt mondta, hogy nehezen viseli az idei nehézségeket és komolyan elgondolkodott a felmondáson” – mutatja be egy példával Fritz Zoltán, a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő vezetője, hogy idén milyen plusz teendőket jelent számukra védettségi igazolvány.

A fürdővezető szerint az alap konfliktus világos. Van egy rendelet, amit nem ők találtak ki, de nekik kell keresztülvinni a vendégeken. Emiatt a vendégek egy része a fürdőre mérges, a fürdő dolgozói pedig nem értik, hogy miért őket bántják. „Komolyan gondolja valaki, hogy ha számon kéri a pénztárost, hogy miért kell a védettségi kártya, akkor ő majd elmondja, hogy hogyan működik a népegészségügy, mi a célja, mi a feladata és eszközei? Ha pedig nem gondolja ezt komolyan akkor miért szítja a konfliktust egy másik emberrel, akire egyébként hasonló szituációban ugyanez a szabály vonatkozik?” – említi Fritz Zoltán.

A május végén nyitó szekszárdi fürdő esetében a védettségi igazolványhoz kapcsolódó intézkedés volt, hogy megerősítették a biztonsági szolgálatot. „Azt szerettem volna, hogy a védettségi kártya (hiánya) okozta konfliktus már az ajtóban lecsapódjon, és a pénztáros kolléganőket ne érje emiatt stressz, nekik már ne kelljen magyarázkodni, kérni a kártyát. És itt teszem hozzá, hogy azonnal kértem mobiltelefont az őröknek, amire feltelepítettük az EESZT Control alkalmazást és megmutattuk nekik, hogy kell használniuk, hogy az ellenőrzést a lehető legrövidebb ideig tartson. Kértem, hogy illedelmes, de ugyanakkor nagyon határozott, magabiztos megjelenésű urak legyenek idén. Az őröknél adó-vevő rádió is van, amiből kapott a pénztár és az úszómester is, így a fürdő bármely pontján történt konfliktus esetén azonnal lehet őket értesíteni. Szerintem ennek is köszönhető, hogy nagyon szélsőséges esetünk még nem volt” – mondja Fritz Zoltán.

Szekszárd fürdőAnnak ellenére, hogy a médiában lassan már két hónapja kiemelt téma a védettségi igazolvány, mégis mindig akadnak olyanok, akik számára nem világos az új szabály. A szekszárdi tapasztalatok szerint minden napra jut olyan eset, amikor valaki sérelmezi, hogy a kártya nélkül nem léphet be a fürdőbe. Visszatérő probléma, hogy azok, akik már jártak a fürdőben és akkor bemutatták a kártyájukat, azt gondolják, többet ezt nem kell megtenniük.

„Miért kéne megjegyezzen több száz, akár ezer embert is az őr? Másrészt ellenőrzéskor kérhetik a védettséget igazoló okmányokat és ha nincs nála akkor minket bírságolhatnak meg, vagy akár bezárással is sújthatnak. Tehát minden alkalommal meg kell győződnünk, hogy van a vendégnek és be is tudja mutatni védettségi igazolványát” – magyarázza Fritz Zoltán.

A fürdővezető ezen felül is felsorol néhány esetet, ami szintén vitákat okoz. A negatív teszt a hatályos szabályozás értelmében nem váltja ki a kártyát, sokan mégis PCR, vagy antigén teszttel szeretnének bemenni a fürdőbe. Vannak, akik az oltáskor kapott papírt és nem a védettségi igazolványt viszik magukkal, de akadt arra is példa, hogy valaki az okmányirodában megkapott, védettségi kártyát igénylő lappal szeretett volna belépni a fürdőbe. Szintén sok félreértést okoz, hogy egyesek azt gondolják, – tévesen – hogy a szabadtéri fürdőkbe egyáltalán nem kell védettségi igazolvány (holott ez csak a szabadvízi fürdőkre vonatkozik, de ott is akadnak kivételek).

Szekszárdi élményfürdő

Fritz Zoltán azért említ egy pozitív példát is:

„Egy csapat senior korosztályú úr, Szekszárdra szervezett egy többnapos baráti találkozót, és egyik programjuk a fürdőnk meglátogatása volt. Igen ám, de egyikük a szálláshelyen hagyta a védettségi igazolványát. Pénztárosaink ilyen esetben nem adnak el belépőjegyet. Azonban felmerül a kérdés, hogy ez fair-e, mert biztosan van védettségije, hiszen anélkül szállást se foglalhatna. Kimentem hozzá, udvariasan köszöntöttem, elnézést kértem a kellemetlenségért és tájékoztattam, hogy miért kell itt lennie az igazolványának, amit megértett és csak a segítségem kérte egy taxi hívásban, amivel visszajuthat a szálláshelyre az igazolványért. Hívtam neki, aztán amíg a taxira várt, megkínáltam egy kávéval és közben beszélgettem vele. Kíváncsi voltam honnan jöttek, milyen programokat szerveztek és kínáltak számukra és hogyan került szóba fürdőnk. Kellemeset beszélgettünk, elment az igazolványért és visszatérve, bemutatta, majd csatlakozott a barátaihoz a fürdőben. A nap végén külön elköszöntek tőlem, elmondták nagyon jól érezték magukat és külön jólesett nekik a kellemetlen szituáció ilyen módon történt megoldása. Én azóta is ebből az esetből táplálkozom, igenis vannak emberek, akik intelligens módon tudják ezeket a helyzeteket kezelni. Sajnos ez 100-ból egy”.

A Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő vezetője azt azért hangsúlyozza, hogy neki is rossz érzés egy vendéget elküldeni, vagy amikor egy kisgyerek sír, mert nem érti, miért nem jöhet be a szüleivel akiknek nincs védettségije. „Annyi szomorú, csalódott arcot láttam ebben az egy hónapban… ha őszinte akarok lenni akkor már jobb az arrogáns, dühös vendég, azt azonnal elengedi az ember… És akkor ehhez még jön a bevétel kiesés, hiszen a ma el nem adott szolgáltatás… szolgáltatás marketingből annak idején jól megtanultuk” – mondja Fritz Zoltán.

Amit a védettségi igazolványról tudni kell

• 18 év felettiek csak védettséget igazoló okmányokkal léphetnek a fürdőbe
• 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt felügyeletével léphetnek a fürdőbe
• KIVÉTEL! 16 és 18 év közöttiek, akik rendelkeznek védettségi igazolással önállóan is beléphetnek
• FONTOS! Nemcsak a védettségi kártyát és a hozzá kapcsolódó személyi azonosító kártyát fogadják el, hanem a mobil applikációban (EESZT) bemutatott COVID-igazolást is ellenőrizni tudják a fürdők

További információk:
mobil applikáció telepítése
védettségi igazolvány
védettségi igazolvány igénylése
külföldön oltottak esetében
Magyarországon elfogadható külföldi védettségi igazolványok

INGYENESEN hívható Koronavírus Infóvonal: +36-80-277-455