• Még ugyan nem hivatalos, de erősen sanszos, hogy védettségi igazolványra lesz szükség a szállodák és fürdők felkereséséhez – legalábbis eleinte.

  • Összegyűjtöttük, miként lehet védettségi igazolványhoz jutni és mit tehet az, aki nem kapta meg a kártyát.

Egy tegnapi lapértesülés szerint a négymillió beoltott meglétéhez már egy olyan lazítási kör fog tartozni, ami érintheti a fürdőket is. (Frissítés: időközben megtörtént a hivatalos bejelentés). Magyarán az oltásszámok alakulását látva belátható közelségbe került a fürdők nyitása. Azonban az ezzel kapcsolatos információk szerint védettségi igazolvány meglétéhez kötnék – 18 év felett – a fürdőkbe, valamint a szállodákba történő belépést.

Fontos megemlíteni, hogy hivatalos bejelentés egyelőre ezzel kapcsolatban még nem történt. Azonban már csak két okból is valószínű egy ilyen lépés. Egyrészt nyilván nem azért postázgatják hónapok óta a védettségi igazolványokat, hogy mindenkinek legyen az oltásról, vagy a betegségről egy szuvenírja. Másrészt Orbán Viktor miniszterelnök egy nemrég adott rádióinterjúban ezt már tulajdonképpen bejelentette – még ha ez akkor nem is kapott nagy visszhangot. Szó szerint ezt mondta: „én úgy látom, hogy május elején a négymilliót el fogjuk érni (…) és akkor a védettségi igazolvánnyal már lehet újra koncertre menni, meg moziba menni, meg szállodába menni. Most még várnék ezzel, de szerintem már közel vagyunk ahhoz a pillanathoz, amikor a védettségi igazolvánnyal látogatható közösségi események ismét elérhetők lesznek.”

Amennyiben valaki már csak a várható többletjogosultságok miatt is szeretne ilyen igazolványhoz jutni, annak érdemes előre gondolkodnia, pláne, hogy a kártyák legyártásának és postázásának azért van egy átfutási ideje.

Jelenleg három csoport kaphat védettségi igazolványt. Akiket már beoltottak, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak, valamint azok, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen, de utólagos vizsgálattal ezt igazolták. Akik megkapták az oltást, azoknak nincs külön teendőjük. Az első oltást követően postázzák számukra a kártyát, a gyakorlatban az igazolvány megérkezésére akár két hetet is várni kell.

Szintén automatikusan megkapják a védettségi kártyát a fertőzésen igazoltan átesettek. Amennyiben valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla, vagy nem készült ezt igazoló teszt, akkor ezt egy ellenanyag-vizsgálattal igazolhatja.

Amíg az oltás és az igazolt fertőzést követően kiállított kártyák ingyenesek, addig az utólagos vizsgálat esetén két költségre is számítani kell: a vizsgálat 11 ezer forintba, a kártya legyártása és postázása pedig 3000 forintba kerül.

A háromféle jogosultság alapján kiállított kártyák érvényességi ideje eltérő. Az ellenanyag-vizsgálatot követően kiállított kártya 4 hónapig, az igazolt fertőzöttség után kiállított igazolvány 6 hónapig érvényes. Az oltást követően postázott kártyáknak viszont nincs érvényességi idejük.

Akinek már meg kellett volna kapnia a védettségi igazolványt, de nem jutott hozzá, az háromféle módon reklamálhat. Személyesen valamelyik kormányablaknál, ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők a Magyarorszag.hu-n, illetve van egy harmadik megoldás is: emailen a vedettsegiigazolvany@1818.hu címen. (Utóbbit időközben teszteltük, de bő egy nap alatt nem jött tőlük válasz).

Frissítés 2: végül megjött a válasz a @1818.hu végű címről. Viszont ebben csak az előbbi kettő lehetőséget ajánlották, tehát úgy tűnik, hogy az emailes ügyintézési mód igazából nem járható.