• Amint elérjük a négymillió beoltottat, megnyithatnak az uszodák, fürdők és a szállodák is.

  • Kizárólag azok vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Csaknem teljes egészében igaznak bizonyult az a korábbi lapértesülés, ami szerint a négymillió beoltott elérése esetén újabb lazítási kör lép életbe, s ennek részei lesznek az uszodák, fürdők, szállodák is. Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában valóban bejelentette ezt a lépést, sőt az említetteken felül nyithatnak a színházak, cirkuszok, mozik, edzőtermek, fitnesztermek, állatkertek, játszóházak, könyvtárak, továbbá látogathatók lesznek a sportrendezvények. Sőt, mindezeken felül az éttermek belső részei is fogadhatnak vendégeket.

A miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy mindezek csak azok számára lesznek elérhetők, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Azt ugyan nem mondta, de a tegnapi kormányinfón elhangzott, hogy a védettségi igazolványt ezekben az esetekben csak a 18 év felettiektől követelik meg, miután a 18 év alattiak oltása jelenleg még – tömegesen – nem kezdődött meg.

De mikor nyithatnak akkor a fürdők? A miniszterelnök úgy kalkulált, hogy az oltások felpörgetésének köszönhetően már jövő héten szerda-csütörtök táján (április 28-29.) elérhetjük a négymillió beoltottat. Ez azt jelenti, hogy a jövő hétvégén, május elsején akár már nyithatnak is az első fürdők.

Ettől függetlenül azért azzal mindenki számoljon, hogy nem egyből fog megnyitni az ország összes fürdője. A tavalyi tapasztalatok alapján a legtöbb létesítménynek több hét – de legalább két hét – kell az újranyitáshoz. Ugyanakkor azért tavaly is akadtak olyan fürdők, amelyek fürgébbek voltak az újranyitás terén.

Fontos lesz megismerni a részletszabályokat is. Más országokban ugyanis első körben csak a szabadtéri medencék nyithattak. A miniszterelnöki bejelentés alapján nem úgy tűnik, hogy ez náluk így lesz, de amíg nem látjuk a rendeletet, addig semmi nem 100 százalék. Érdekes kérdés, hogy lesz-e bármilyen korlátozás a gyógyvizes medencékre vonatkozóan, tavaly ugyanis ezeket első körben nem lehetett megnyitni. A Fürdőszövetségnek is volt egy javaslatcsomagja, egyelőre nem tudni, hogy ebből mit vesznek át a döntéshozók.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatos tudnivalókat itt foglaltuk össze.

medence termálfürdő

A különleges Salvus gyógyvíz hatásáról itt olvashat.