• Közelebb lehet a fürdők nyitása, mint gondoltuk.

  • Amennyiben igaznak bizonyulnak az egyik napilap információi, akkor négymillió beoltottnál nyithatnak a fürdők.

  • A fürdők védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatók.

Frissítés: időközben megtörtént a hivatalos bejelentés, erről ide kattintva olvashat!

A közfürdők, uszodák november 11. óta nem fogadhatnak vendégeket. Ez alól pusztán két kivétel van: a gyógyfürdők a fürdőgyógyászati kezeléseket folytathatják, ha akarják, valamint a sportolók számára a nyitva tartó uszodákban biztosíthatók az edzések. A fürdők újranyitásának idejéről mostanáig pletykaszinten sem nagyon lehetett hallani. Pláne azóta, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt a fertőzöttségi és halálozási adatok nem voltak éppen kedvezőek.

Egy mai információ szerint azonban közelebb lehet a fürdők nyitása, mint ahogy sejtettük. A kormányzati intézkedések terén általában jól értesültnek számító Magyar Hírlap szerint ugyanis amint elérjük a 4 millió – legalább az első vakcinát megkapó – beoltottat, akkor egy jelentősebb lazításra készül a kormány, s ennek részei lesznek a fürdők is.

Amennyiben ez valóban így van, akkor talán április legvége, de inkább valamikor május eleje táján elvileg megnyithatnának a hazai fürdők. Sőt, állítólag ugyanebbe a körbe tartoznának a szállodák, a mozik, a színházak és más kulturális intézmények is. A Magyar Hírlap szerint a fenti létesítmények 18 éves kor felett érvényes védettségi igazolvánnyal vehetők majd igénybe. Védettségi igazolványt az kaphat, aki igazoltan átesett a betegségen, illetve azok, akik beoltatták magukat. Utóbbi kártyáknak nincs lejárati idejük.

A lap szerint 18 éves kor alatt nem lesz szükség védettségi kártyára, azaz a családok együtt is ellátogathatnak moziba, színházba, szállodába, vagy éppen fürdőbe, amennyiben a szülők védettek. Állítólag a 4 millió beoltotthoz kapcsolódó lazítás lesz az is, hogy az éttermek belső tereit is meg lehet nyitni, de ezeknél nem lesz kötelező a védettségi igazolvány.

Azért a hivatalos bejelentést érdemes lesz megvárni, hiszen érdekesek lehetnek a részletszabályok. Egyes országokban például első körben csak a szabadtéri medencéket lehetett megnyitni. S ugyanez volt egy éve ilyentájt itthon is a helyzet. Azt sem tudni, hogy a Fürdőszövetség által meghirdetett újraindítási akciótervből mit fogad meg a kormány. Utóbbiban – többek között – két hetes felkészülési időt kérnek az újranyitáshoz, ehhez anyagi támogatást is szeretnének kapni, Post-Covid rehabilitációs fürdőkúrákat szerveznének a betegségen átesetteknek és rendeznék a NEAK-támogatott fürdőkezelések finanszírozásának kérdését is.