• A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján a vasi turizmust t üdülőhely viszi a hatán.

  • Bük és Sárvár együtt az éves vendégéjszakaszám 75,6 százalékát adta.

A Dunántúlon belül termálfürdőkben kifejezetten gazdag vidéknek számít Vas vármegye. Kisebb, családias hangulatú fürdőkkel rendelkező kisközségek – Borgáta, Mesteri – mellett, országos szinten is jelentősnek számító fürdőikről ismert településeket – Bük, Sárvár – egyaránt találhatunk itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Vas vármegyében tavaly 1.445.367 vendégéjszakát regisztráltak. Ez kevesebb, mint a fürdőkkel szintén jól ellátott Zala vármegye éjszakaszáma, de több annál, mint amit Hajdú-Bihar produkált 2023-ban. Ugyanakkor 2022-vel összevetve tavaly 9,2 százalékkal csökkent a vasi vendégéjszakaszám.

A vasi turizmusban jelentős szerep jut a külföldi turistáknak. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 50,4 százalékát hozták a belföldi, 49,6 százalékát a külföldi utazók. A vármegyei turizmus két motorjának pedig Bük és Sárvár számít. Az említett két üdülőhely együtt produkálta tavaly a vasi éjszakaszám 75,6 százalékát.

szabadtéri gyógyvizes medence Bükfürdőn

 

A lejjebb görgetve megtekinthető táblázatban szerepeltettük ugyan Szombathelyt is, de azt azért meg kell említeni, hogy bár van termálfürdőjük, de egy kisebb, szezonális létesítményről van szó. Magyarán a város vendégéjszakaszámához nem sokad adhat hozzá.

Szintén fontos megemlíteni, hogy a KSH csak a kereskedelmi szálláshelyekről közöl adatokat, a magánszálláshelyek által generált vendégforgalom nem szerepel a statisztikájukban. Továbbá 2023-ra vonatkozóan a KSH sajnos nem közölt adatokat Mesteriről és Vasvárról.

Legnépszerűbb Vas vármegyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2023 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Bük 631.864
2. Sárvár 461.727
3. Szentgotthárd 82.787
4. Szombathely 65.952
5. Körmend 46.340
6. Celldömölk 30.124
7. Borgáta 11.192

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.
Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján.

A vasi gyógyfürdőkről és gyógyvizekről itt olvashat.