• A termálfürdők gyakori látogatása sokféleképpen segíthet az egészségünk megőrzésében, olyan módon is, ami talán elsőre furcsának tűnhet.

  • Érdemes kihasználni a termálvizes fürdőzés egészségmegőrző hatását.

Általában a termálfürdők, gyógyfürdők látogatását és a különféle fürdőkezeléseket a már meglévő betegségek kezelése kapcsán szoktuk emlegetni. Ez nem véletlen, mivel számos egészségügyi probléma esetén a gyógyvíz, vagy akár a szimpla termálvíz és a fürdőgyógyászati kezelések kiegészíthetik vagy akár helyettesíthetik is a gyógyszeres terápiát. Ilyenek például a legkülönfélébb mozgásszervi problémák, az ízületi fájdalmak, a derékfájás és egyes bőrbetegségek. Ugyanakkor kevesebbszer beszélünk arról, hogy rendszeres termálvizes fürdőzéssel néhány betegség kialakulásának az esélyét is csökkenthetjük.

A termálvizes fürdőzés és a vízgyógyászati kezelések, valamint a víz bizonyos alkotóelemei, mint például a bróm, és gyakran maga a fürdő természeti környezete is kedvezően befolyásolják a vegetatív idegrendszer működését. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fürdőzés hatására csökkenhet a feszültség, az idegesség, és enyhülhetnek az esetleges alvási problémák is. Tehát számos olyan területeken hat kedvezően, amelyeknél, ha probléma van, akkor az elősegítheti a betegségek kialakulását.

Nem érdemes lebecsülni azt sem, hogy a fürdőzés kikapcsolódást is jelent, legyen szó akár rövid délutáni fürdőlátogatásról, akár pár napos pihenésről. Az ilyen kikapcsolódásnak önmagában is lehet némi egészségmegőrző hatása, ezt egy finn kutatás is alátámasztotta. A Helsinki Egyetem egy korábbi felmérésében 40 évig figyelték vezető beosztású férfiak egészségi állapotát. Ebből kiderült, hogy azok a férfiak, akik évente kevesebb mint három hetet voltak szabadságon, magasabb halálozási aránnyal rendelkeztek, mint azok, akik több időt szántak pihenésre.

Kabai gyógyvíz

A fürdőzésnek fontos szerepe van a szervezet állóképességének megőrzésében és a környezeti hatásokra való reakciókészség javításában is. Az időjárási változások, frontok és még a levegő nedvességtartalmának változása is folyamatos kihívást jelent a szervezet számára. Fürdőzés közben nemcsak az izmokat, hanem az érrendszert és a keringést is alkalmazkodásra ösztönözzük, ami javítja az általános állóképességet és kondíciót. Ennek eredményeként csökkenthetjük érzékenységünket a környezeti ingerekkel szemben is.

Már kialakult betegségek esetén a fentieknek kiemelkedő szerepe lehet az adott egészségügyi probléma leküzdésében. Ugyanakkor még nagyobb segítséget nyújthat a betegségek kialakulásának megelőzésében. Nem mindegy, hogy egy esetleges esetleg baleset vagy betegség milyen kondícióban éri az embert.

Jászszentandrás termálmedence ősszel

A környezeti hatások jelentette kihívás nem csupán egy elmélet, erre vonatkozóan megint egy finn kutatás említhető. Az Oulu Egyetem által végzett vizsgálat kimutatta, hogy az extrém hideg időjárás és a hosszan tartó hideg időszakok jelentősen növelik a hirtelen szívhalál kockázatát, különösen az idősebb korosztálynál.

A szakemberek szerint ennek magyarázata az lehet, hogy a hidegebb időre adott fokozott idegrendszeri reakció túlterheli a keringési rendszert. Ennek következtében a szív nagyobb terhelést kap, ami megnöveli a szívproblémák kockázatát, különösen akkor, ha az illetőnek ismert vagy rejtett szív- és érrendszeri problémái vannak. Ezért rendkívül fontos megőrizni a szervezet jó állapotát, amelynek egyik kellemes módja lehet a rendszeres termálfürdőzés, még akkor is, ha nincsenek aktuális egészségügyi problémáink.

Illusztrációk: Kabai Gyógyfürdő, Jászszentandrási Termálfürdő

Itt olvashat arról, hogy melyik gyógyfürdőt érdemes választani krónikus izomfájdalom esetén.