• A töltő-ürítő rendszerben működtetett gyógyvizes medencéknél mostantól nem használhatók a vízfelszín feletti élményelemek.

  • A modernebb technológiájú medencéknél továbbra is működhetnek a nyakzuhanyok, vízköpők.

Az elmúlt év végén jelentették be, hogy változik a termálfürdőkre, élményfürdőkre vonatkozó szabályozás. Ennek egyik eleme, hogy egy új fogalmat is bevezetnek, méghozzá a gyógyhatású vizet, ami nem azonos a gyógyvízzel.

Ez a változás alapvetően a medencék technológiájával függ össze. Az új kormányrendelet érezhetően igyekszik a gyógyvizes fürdőket a klasszikus töltő-ürítő rendszerű medencék helyett a takarékosabb vízgazdálkodást lehetővé tévő szűrő-forgató rendszerű medencék irányába terelgetni. Eleve, ahol a töltő-ürítő rendszerű medencét akarják továbbra is üzemeltetni, ott külön – határozott időre szóló – felmentést kell kérni a kormányhivataltól.

A változásról és az illetékes hatóság ezzel kapcsolatos indoklásáról annak idején itt írtunk bővebben.

Az új szabályozásnak mostantól életbe lép egy olyan eleme, ami viszont már a fürdővendégek számára is szembeötlő lesz. Ez pedig a következő:

„Forgatás alól felmentett medencében kizárólag olyan élményelem üzemeltethető, amelynek hatása csak a vízfelszín alatt érezhető.”

Magyarán a hagyományos, azaz töltő-ürítő rendszert megtartó medencéknél le kell kapcsolni az élményelemek egy részét. Két gyógyfürdő már tett is egy ezzel kapcsolatos bejelentést. A karcagi Akácliget Gyógy- és Strandfürdő arról tájékoztatta a vendégeit, hogy mától az I-es, II-es gyógymedencéjük vízfelszín feletti élményelemei – nyakzuhany, dögönyöző – nem üzemeltethetők, ezért ezeknek az élményelemeknek a működtetését felfüggesztik. Azonban a víz alatti buzgár, valamint a vízágy továbbra is üzemben marad.

Az orosházi Gyopárosfürdő is hasonló bejelentést tett. Mint írják, a „kacsás” medencében nem használhatják tovább a vízköpőket. „A fürdők működtetését szabályozó rendelet új előírásai köteleznek bennünket – és minden más fürdőt is – erre a lépésre. Így mostantól az előírásoknak eleget téve vízköpők nélkül, de továbbra is kiváló minőségű gyógyvízzel várja kinti termálmedencénk a gyógyulni, pihenni vágyókat” – írták.

Berekfürdő nyakzuhany

Itt további termálfürdős híreket, érdekességeket olvashat.