• A Magyar Közlöny szerint 200 millió forint állami támogatást nyújtanak a Józsefvárosi strand- és gyógyfürdő építésének az előkészítésére.

  • Hosszú idő után ez lehetne az első budapesti zöldmezős fürdőfejlesztés.

Már tavaly lehetett hallani arról, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nél a jelenlegi fürdőfelújítási és -bővítési programot követően zöldmezős fürdőfejlesztéseket is elképzelhetőnek tartanának. Mint kiderült, az egyik ilyen terület a Józsefvárosban, az egykori pályaudvar területén lehetne.

Állítólag itt 1300 méter mélyen 70 Celsius-fokos, a Széchenyi és a Paskál fürdők vizéhez hasonló termálvíz található. A tervek szerint egy tízmedencés, egész évben működő termálfürdő épülne a Józsefvárosban. A leendő fürdő kültéri- és beltéri medencéket, gyógyászati részleget, szaunavilágot is magában foglalna. A fürdő kapacitása 450 fő lenne és nagyméretű parkolót is kialakítanának, de kerékpár-tárolási lehetőséget is biztosítanának a fürdőbe érkező vendégeknek.

Tavaly már látványterveket is bemutattak a józsefvárosi fürdőről. Ettől függetlenül mostanáig még meglehetősen távolinak tűnt az új fürdő építésének a lehetősége.

Ebben jelent változást, hogy a szerdán megjelent Magyar Közlönyben szerepel a „Józsefvárosi strand- és gyógyfürdő beruházás előkészítése” és forrást is rendelnek hozzá. Erre a feladatra még az idei költségvetés terhére csoportosítanak át 200 millió forintot. Ennek keretében a támogatást a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. számára fogják nyújtani, azzal a kikötéssel, hogy a fürdőfejlesztés előkészítésére esetlegesen fel nem használt összeget vissza kell fizetniük a költségvetésbe.

Józsefváros termálfürdő látványterv