• Kiskunmajsa után újabb Bács-Kiskun megyei település, Kiskunhalas szerzett gyógyhely címet.

  • Idén várhatóan további települések is megkapják ezt a címet.

  • Az esélyesek között van a Tolna megyei Tamási.

Lassan két hónapos hír, de nem verték nagy dobra, csak a helyi sajtóban jelent meg, hogy Kiskunhalas – egészen pontosan az ottani gyógyfürdő – is gyógyhely címet szerzett. Gyorsan zajlottak az események Kiskunhalason, hiszen az 1958 óta üzemelő termálfürdőjük tavaly októberben kapott gyógyfürdő címet. A helyi televíziónak a fürdő vezetője már akkor úgy nyilatkozott, hogy a következő céljuk a gyógyhely cím megszerzése.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz tavaly december 17-én nyújtották be a gyógyhellyé nyilvánítási kérelmüket. Február 15-én kapott hivatalos értesítést a város arról, hogy használhatják a „Halasthermál Gyógyhely” elnevezést, azaz a fürdő megkapta a hatóság engedélyét. A Halasmédia beszámolója szerint a megyei közgyűlés elnöke március 18-án adta át az elismerő oklevelet Kiskunhalasnak.

Az egymás után megszerzett gyógyfürdői és gyógyhelyi cím lehetőséget teremt arra, hogy Kiskunhalas életében a jövőben nagyobb hangsúlyt kapjon a turizmus. Persze ehhez mind a fürdőt, mind a szálláshelyek kapacitását és minőségét javítaniuk kell. A gyógyhely cím gyors megszerzése azért volt fontos a városnak, mert a hazai gyógyhelyek számára egy külön uniós fejlesztési forrás nyílt meg. Ebből magát a fürdőt nem lehet bővíteni, viszont a környezetében megvalósíthatók fejlesztések. Úgy tudjuk, hogy Kiskunhalason egy szabadidős, rekreációs és élménypark megvalósítására szeretnének pályázati forrást szerezni.

Kiskunhalas gyógyfürdőMit jelent az, hogy „gyógyhely”?

A gyógyhely elnevezés használatára az ÁNTSZ adhat engedélyt. Nem pusztán formalitásról van szó, eleve az adott településnek, vagy településrésznek rendelkeznie kell valamilyen természetes gyógytényezővel. Ez a legtöbb esetben gyógyvíz, de lehet akár egy különleges klímájú terület is. Fontos az adott településrész levegőjének a tisztasága, de vizsgálják a zajszintet, az infrastruktúrát, a megközelíthetőséget, orvosi véleményeket kérnek be. Ráadásul ezeket a titulus megadása után is folyamatosan ellenőrzik.

Milyen gyógyvíz van Kiskunhalason?

A termálvíz összetevői között a jód dominál. A korábbi vizsgálatok szerint a „Csipke Gyógyvíz” mozgásszervi elváltozások, gyulladásos betegségek, csonttörések utókezelése során, valamint egyes nőgyógyászati betegségek kezelésénél alkalmazható sikerrel. A gyógyfürdőben ötféle kezelés érhető el OEP-támogatással: medencefürdő, kádfürdő, súlyfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna.

termálmedence nőHol van még gyógyhely?

Ezzel Kiskunhalas lett az ország 21. gyógyhelye. Ez 20 települést jelent, ugyanis Sárváron két terület is megkapta ezt a címet.

A gyógyhelyek listája, a cím odaítélésének az évével

1935 Miskolc-Lillafüred
1954 Eger
1958 Harkány
1961 Sopron
1963 Gyöngyös-Kékestető
1970 Hévíz
1971 Debrecen
1971 Balatonfüred
1972 Parád
1975 Hajdúszoboszló
1978 Zalakaros
1979 Bükfürdő
1984 Gyula
2012 Sárvár – Arborétum
2012 Sárvár – Gyógyvarázs
2013 Mezőkövesd – Zsórifürdő
2013 Nyíregyháza – Sóstógyógyfürdő
2013 Szigetvár
2014 Tapolca
2015 Kiskunmajsa
2016 Kiskunhalas

Melyik település lehet még gyógyhely?

Ez a lista idén még tovább bővülhet, a Termál Online információi szerint több település is adott be kérelmet, ezek elbíráslása folyamatban van. A Tolnai Népújság egy korábbi cikke alapján például Tamási biztosan pályázott. Miután a településen egy kitűnő termálfürdő található, ezért van is esélyük a cím megszerzésére.