• Az ország egyik legnagyobb strandmedencéjével büszkélkedhetett a fürdő.

  • Most a medence helyén szemét, gaz és fák vannak.

  • Léteznek tervek a terület hasznosítására.

Ma már talán sokan nem is tudják, de Budapest XVI. kerületében egykor kedvelt strandfürdő működött. A közelmúltban a cinkotai strandfürdő egykori területéről töltöttek fel egy friss videót a YouTube-ra. A felvételek szerint a 90-es években bezárt strandfürdőből mára nem sok minden maradt és akkor finoman fogalmaztunk.

Cinkotai strandfürdő manapságIgazából, pusztán a felvételek alapján meg nem mondaná senki, hogy ez valaha egy strand volt. A néhai cinkotai strandfürdő területén jelenleg rengeteg szemét és méteres gaz található, a természet pedig mostanra már teljesen visszafoglalta a területet. Az egykori medencét fák nőtték be.

Cinkotai strand utcaA videó készítője szerint egyébként pár éve még több jel utalt arra, hogy mi volt eredetileg a hely funkciója, de 2006-ban a megmaradt épületeket lebontották és eltűnt a „cinkotai strandfürdő” tábla is.


A cinkotai HÉV megálló közelében található területen régen egy természetes tó volt, amit lóúsztatóként használtak. A strandfürdőt 1926 közepén nyitották meg. A szabálytalan alakú, 6350 négyzetméteres medence akkoriban az ország második legnagyobb vízfelületű medencéjének számított. Később építettek mellé egy sekély vizű gyermekmedencét is.

Cinkotai strand képeslaponA fürdő vízellátását a 70-es évek második feléig egy patakból oldották meg, azonban ennek a vize egyre inkább szennyezetté vált, ezért új megoldás után kellett nézni. 1976-ban ezért két, hideg vizes kutat fúrtak, s akkortól kezdve az ezekből származó vízzel töltötték a medencéket. A jó megközelíthetőségének köszönhetően nagyon kedvelt volt a nyári szezonban – június elejétől augusztus végéig – működő cinkotai strandfürdő, ahol egyszerre akár 1500 vendég is tartózkodhatott. Ráadásul a zsúfoltság érzete nélkül, hiszen nagy, parkosított területe volt a fürdőnek.

A strand a 90-es években magánkézbe került, majd bezárták. Korábban felmerült, hogy lakópark épül a helyén, de hallani lehetett arról is, hogy visszakapja eredeti funkcióját. Mindenesetre a felvételek tanúsága szerint most egyiknek sincs nyoma.

Pedig lehetne értelmes funkciót találni a területnek. Ezt jól mutatja Trásy Krisztina tájépítész diplomamunkája, amit az Építészfórum közölt három évvel ezelőtt. A végzős tájépítész egy impozáns strandkert terveit vázolta fel.

Cinkotai StrandkertEgy tájépítész tervezőiroda honlapján lehet találni további terveket a strandfürdő területén építendő „sport és kiszolgáló épületekről”. Arról viszont nem tudni, hogy ezek megvalósulnak-e valaha.

Cinkota sportszálló