• Gyógyfürdő minősítést kapott a kiskunhalasi termálfürdő.

  • A Halasthermál szeretne gyógyhely minősítést is szerezni, hogy tovább tudják fejleszteni a fürdőt.

Októberben az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezte a kiskunhalasi Halasthermál termálfürdő, uszoda és strandnak a „gyógyfürdő” elnevezés használatát. Kiskunhalason 1958-ban nyitották meg a termálfürdőt, ami 1972 óta egész évben üzemel. A fürdő vize már 1983-ban gyógyvíz minősítést kapott, amit 2003-ban meg is erősítettek. A gyógyfürdő cím használatát azonban külön kellett kérvényezniük.

Ahogy a Halas Televíziónak Hugyecz Sándor, a fürdőt működtető Halasthermál Kft. ügyvezetője elmondta, ehhez legalább ötféle gyógyászati tevékenységet kell biztosítania a fürdőnek, amit csak pár évvel ezelőtt tudtak megvalósítani. A fürdőben jelenleg az OEP által támogatott fürdőkezelések közül a medencefürdő, a kádfürdő, a súlyfürdő, az orvosi gyógymasszázs és a víz alatti csoportos gyógytorna érhető el.

A fürdő ügyvezetője elmondta azt is, hogy a gyógyfürdő cím megszerzése után a gyógyhely minősítés elnyerése a fő céljuk. Ez azért fontos, mert a jövőben kifejezetten a gyógyhelyek számára fognak pályázati források megnyílni. A gyógyhely minősítés megszerzését olyannyira komolyan veszik, hogy már el is indították a szükséges engedélyeztetési folyamatot. Ehhez a gyógyfürdő minősítés megléte mellett – többek között – környezetvédelmi vizsgálatok és orvosi szakvélemény is szükséges.

Kiskunhalas gyógyfürdőA halasi gyógyfürdő egy szezonális strandi résszel és egy uszodacsarnokkal rendelkezik. Utóbbi 36 Celsius-fokos gyógyvizes medencét, felnőtt és gyermek úszómedencéket foglal magában, amelyek egész évben várják a vendégeket.

A Kiskunhalason feltörő „Csipke Gyógyvíz” a jelentős jodid ion tartalma miatt a jódos gyógyvizek csoportjába sorolható. A vizsgálatok alapján degeneratív ízületi megbetegedések, porckopás, valamint műtéti utókezelés során javasolt a használata. Ezen felül hatékony egyes nőgyógyászati betegségeknél és a csonttörések utókezelésénél is.

Ezzel egyébként a kiskunhalasi lesz Bács-Kiskun megye negyedik gyógyfürdője. A megyében eddig a kalocsai uszoda, a kiskunfélegyházi kórház, valamint a kiskunmajsai Jonathermál rendelkezett gyógyfürdő minősítéssel.

Itt megnézheti a gyógyfürdő címet kapott létesítményről szóló tudósítást: