Presztízs, több turista, több beruházás és több pénz. Ezek motiválják a gyógyhelyi címre pályázó településeket. A titulus megszerzése azonban nem egyszerű.

Az elmúlt hónapokban több városban is felvetődött, hogy kezdeményezik a gyógyhellyé nyilvánításukat. Legutóbb Nyíregyházán jelentették be, hogy szeretnék, ha az üdülőövezetük, a Sóstógyógyfürdő megkapná ezt a titulust. Szintén hasonló címre pályázik Sárvár, és a Veszprém megyei Tapolca is, ahol a tavasbarlangot szeretnék gyógyhellyé nyilváníttatni.

Mi is az a gyógyhely?

A titulust nem egyszerű megszerezni, jelenleg csak 12 település, illetve településrész rendelkezik ezzel a címmel. A kritériumokat egy minisztériumi rendelet határozza meg és az tisztifőorvosi hivatal dönt a kérdésben. Az alapvető feltételek közé tartozik, hogy az adott terület rendelkezzen valamilyen természetes gyógytényezővel, ami lehet például gyógyvíz, vagy egy különleges éghajlatú terület. Ehhez kapcsolódóan szükségesek az intézményi feltételek is, magyarán az, hogy az adott helyen például gyógyfürdő, szanatórium működjön.

50 éves Bükfürdő: már régóta gyógyhely

Fontos kritérium, hogy zavartalan, nyugodt környezetű helyről legyen szó. Ezért például az engedélyeztetés során vizsgálják a levegő tisztaságát, valamint a környezet zajszintjét. Szempont az is, hogy az adott terület infrastruktúrája megüssön egy szintet, azaz ne okozzon problémát az oda való eljutás, legyenek szálláshelyek, szolgáltató intézmények. Mindezeket orvosi szakvéleményekkel, az Országos Meteorológiai Szolgálat véleményével, vízügyi szakvéleménnyel, hivatalos zajszintmérésekkel és még rengeteg további irat benyújtásával kell alátámasztani.

Miért jó ez?

A titulus az adott helynek egyrészt presztízst jelent, hiszen a hazai településeken belül egy szűk körnek lehet a tagja. Persze ez nem teljesen öncélú dolog, hiszen a gyógyhely tanúsítvány megléte egyfajta garancia a minőségre, ami több turistát és több befektetőt vonzhat a térségbe. Sárváron például azzal számoltak, hogy távlatilag akár 30 milliárd forintnyi beruházást is hozhat a városnak az, ha megszerzik a gyógyhely minősítést. Tapolcát pedig az motiválja, hogy egyes uniós forrásoknál gyógyhelyként magasabb támogatási összegért pályázhatnak. Sőt, olyan forrásokat is megszerezhetnének, amelyekért csak gyógyhelyek indulhatnak, ami elősegítené a város fejlődését.

Sárvár: gyógyhelynek jelentkeztek

Magyarországi gyógyhelyek

– Balatonfüred

– Balf (Sopron)

Bükfürdő

Debrecen

– Eger

– Gyöngyös-Kékestető

Gyula

Hajdúszoboszló

Harkány

Hévíz

– Parád

Zalakaros

Forrás: met.hu