Egy közel húsz éve zajló követéses felmérés szerint az aktív életet élők hosszabb élettartamra számíthatnak. Az orvosok sétát, tornát, de főleg az úszást ajánlják az idősebb korosztálynak.

Egy svédországi kutatóintézet, a Karolinska a közelmúltban publikált egy felmérést, amiben közel kettőezer 75 év feletti életmódját vizsgálták. A kutatók a 18 évvel ezelőtt kezdett vizsgálatban arra jutottak, hogy az idős korukban is aktívabb életvitelt folytatók öt-hat évvel hosszabb élettartamra számíthattak, mint a kevésbé mozgékony társaik. A felmérésben résztvevő dohányosok az átlagosnál egy évvel korábban haltak meg, akik viszont még középkorúként leszoktak erről a káros szenvedélyről, azok életkilátásai nem voltak rosszabbak a soha nem dohányzó társaiknál. A Karolinska Intézet munkatársai a leginkább kedvező hatású időskori tevékenységek közé a sétát, a tornát, valamint a rendszeres úszást sorolták.

Az úszás javítja az állóképességet, viszont a kerékpározáshoz és a futáshoz képest kevésbé terheli meg az ízületeket. A vizsgálatok szerint az úszás elsősorban a szív- az érrendszer, valamint a tüdő működésére hat pozitívan. Ezen felül az úszás csökkenti a stresszt és a segítségével idős korban is rugalmasabb maradhat az izomzat.