Az éttermek és a szálláshelyek kedvelik a pihenőkártyát, a fürdők öröme viszont nem felhőtlen, hiszen az alszámlás rendszer számukra kevésbé előnyös. Jelenleg az OTP-féle kártyákat fogadják el a legtöbb helyen.

Az elmúlt időszakban a turizmus terén érintett szakmai szervezetektől ellentétes megnyilvánulások hangzottak el a Széchenyi Pihenő Kártyával kapcsolatban. A Magyar Fürdőszövetség a strandok éjszakája című rendezvénysorozat beharangozását használta fel arra, hogy változtatásokat sürgessenek a SZÉP Kártya rendszerében. A kalkulációik szerint ugyanis a fürdőknek bevételkiesést okoz, hogy pusztán a kártya szabadidő alszámláján lévő pénz használható fel a fürdőbelépőjegyek vásárlására. A szervezet azt szorgalmazta, hogy tegyék átjárhatóvá a cafeteria kártya alszámláit. Erre válaszul a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről azt nyilatkozták, hogy egyelőre semmiképpen sem változtatnak a SZÉP Kártya jelenlegi rendszerén. Már csak azért sem, mert idén indult be igazán ez az új cafeteria szolgáltatás, így még csak most gyűlnek az első tapasztalatok.

SZÉP Kártya: a szállodák és éttermek kedvelik

Amíg a fürdők húzzák a szájukat, addig a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége arról számolt be, hogy a tagjaik egyelőre elégedettek az üdülési csekket váltó rendszerrel. A szakmai szervezet tapasztalatai szerint a kártya forgalma a nyári főszezonra olyannyira felfutott, hogy már meghaladja a korábbi üdülési csekkes bevételeket. A szállodák és éttermek már csak azért is jobban kedvelik az idén kifutó üdülési csekknél a SZÉP Kártyát, mert alacsonyabb jutalékot kell utána fizetniük.

Jelen állás szerint az elmúlt hónap végéig a munkaadók 50 milliárd forintot töltöttek fel a cafeteria kártyákra, s ebből a munkavállalók már 19 milliárd forint értékben költöttek. Kezdetben gondot okozott, hogy sokaknak nem volt világos az alszámlás rendszer működése, illetve félreértésekre adhatott okot, hogy a kártyák elfogadóinak külön-külön kell szerződést kötniük a három kibocsátóval (K&H, MKB, OTP), viszont ezek a gyermekbetegségek rendeződni látszódnak, a SZÉP Kártya elfogadóhelyek száma egyre nő.

Az elfogadóhelyeken belül az idő előrehaladtával egyre inkább az lesz a tipikus gyakorlat, hogy szerződést kötnek mindhárom kibocsátóval. Igaz, utazás előtt nem árt tájékozódni, hiszen a kibocsátók által publikált adatok szerint még mindig van különbség az egyes kártyák elfogadóhelyeinek körében.

A legtöbb helyen az OTP SZÉP kártyát lehet felhasználni, ez szám szerint 15 150 szolgáltatót jelent. A K&H és az MKB-féle Széchenyi Pihenő Kártyák elfogadóköre ennél némileg szűkebb, hiszen 9916, illetve 9976 szerződött partnert tudnak felmutatni. Az viszont biztosan állítható, hogy már csak hetek kérdése, hogy az utóbbi két kibocsátónál is tízezer fölé emelkedjen az elfogadóhelyek száma.