• Összegyűjtöttük a tíz, legmagasabb árbevételt elért hazai termálfürdőt.
  • A legnagyobb fürdők többsége nyereséget termelt.
  • Két nagy fürdőről nincsenek adatok.
  • A listavezető fürdőüzemeltető társaságnak több mint kétszer akkora árbevétele volt, mint a második helyezettnek.

Üzleti szempontból nézve nem állnak rosszul a legnagyobb hazai fürdők. Jól mutatja ezt, hogy a tíz legmagasabb árbevételű magyarországi termálfürdő együttes bevétele 2014-ben meghaladta a 22 milliárd forintot. S két nagy fürdőt ebben az összeállításban nem is tudtunk szerepeltetni, aminek az okát a cikk végén olvashatja.

Ráadásul bár van néhány krónikusan veszteséges fürdő, de a Top 10 többsége nyereséget is termelt. Van olyan nagy fürdőüzemeltető társaság, amely tavaly közel egymilliárdos profitot hozott össze.

A bevételi toplista egyébként nem teljesen vág egybe a legnépszerűbb termálfürdős települések 2014-es toplistájával, sem a szereplők, sem a sorrendjük tekintetében.

A 10 legmagasabb árbevételű, termálfürdőt üzemeltető társaság:

Nyíregyháza Aquarius fürdő10. Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. (Nyíregyháza) – 2014-es árbevétel: 958 millió forint. A 2013-as évet még egymilliárd forint feletti árbevétellel zárta a nyíregyházi fürdőket üzemeltető társaság. Tavaly azonban több mint 60 millió forinttal csökkent az árbevételük.  Ezzel párhuzamosan a társaság adózás előtti eredménye is 176 millió forintos veszteséget mutatott. Ugyanakkor 2014 átmeneti évnek számított Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, hiszen az Aquarius fürdő mellett megkezdődött egy gyógyászati részleg kialakítása, ami miatt sokáig az élményfürdő is zárva volt.

Miskolctapolca Barlangfürdő légi fotó9. Miskolci Turisztikai Kft. (Miskolc, Mickolctapolca) – 2014-es árbevétel: 965 millió forint. Tavaly közel 100 millió forinttal tudta növelni az árbevételét a Miskolctapolcán található Barlangfürdőt és a Selyemréti Strandfürdőt is működtető társaság. Idén tovább nőhet az árbevételük, hiszen hozzájuk tartozik a közelmúltban megnyílt Miskolctapolcai Strandfürdő is.

Kehidakustányi fürdő8. Kehida Termál Kft. (Kehidakustány) – 2014-es árbevétel: 1,017 milliárd forint. Több mint 100 millió forinttal nőtt egyetlen év alatt a kehidakustányi fürdőt üzemeltető társaság árbevétele. Ezzel párhuzamosan az adózás előtti eredményük is megugrott: 28 millióról 89 millió forintra.

Gyulai élményfürdő7. Gyulai Várfürdő Kft. (Gyula) – 2014-es árbevétel: 1,086 milliárd forint. Sikeres évet tudhat maga mögött a Várfürdő. A 2013 utolsó napjaiban átadott AquaPalota élményfürdő ugyanis felülmúlta a várakozásokat, és 2014 folyamán összesen 173 ezer látogatót vonzott az impozáns létesítmény. Ennek révén 2013-ról 2014-re 324 millió forintnyi plusz bevétele keletkezett a Gyulai Várfürdő Kft.-nek. A nyereségük ezzel párhuzamosan 30 millióról 41 millió forintra nőtt.

Zalakaros légi fotók6. Gránit Gyógyfürdő Zrt. (Zalakaros) – 2014-es árbevétel: 1,279 milliárd forint. Az elmúlt években számos fejlesztés valósult meg a zalai termálfürdőben, ennek köszönhető, hogy bő 130 millió forinttal több bevétel landolt a kasszájukban. A fürdő a nyereségét több mint a duplájára növelte tavaly, azaz 77 millió forintnyi profitot termeltek.

Aquaticum Gyógyfürdő5. Debreceni Gyógyfürdő Kft. (Debrecen) – 2014-es árbevétel: 1,56 milliárd forint. A nagyerdei fürdőket üzemeltető társaság annak ellenére tudta növelni a bevételét, hogy a tavalyi év folyamán zajlott a termálfürdő felújítása. Valamennyit a veszteségükből is le tudtak faragni: a 2013-as évet még 595 milliós mínusszal zárták, 2014-et viszont „már csak” 224 millió forintos veszteséggel.

Bükfürdői jubileum4. Büki Gyógyfürdő Zrt. (Bükfürdő) – 2014-es árbevétel: 1,77 milliárd forint. A népszerű fürdőhely árbevétele tavaly egy kevéssel nőtt, a nyereségük azonban már jelentősebben – 96-ról 122 millió forintra – emelkedett. Nem véletlen, hogy tavaly Hévíz és Hajdúszoboszló után Bük lett a harmadik legnépszerűbb termálfürdős település.

Sárvári Strandfürdő3. Sárvári Gyógyfürdő Kft. (Sárvár) – 2014-es árbevétel: 1,82 milliárd forint. Nagyjából 100 millió forinttal növelte a sárvári fürdőkomplexum a bevételét, amivel a korábbi évhez hasonlóan ismét egy kicsivel a büki fürdő elé tudtak kerülni. Az eredményük azonban elmaradt az előbbi termálfürdőtől, hiszen 31 millió forintos profittal zárták az elmúlt évet.

Hungarospa Hajdúszoboszló2. Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. (Hajdúszoboszló) – 2014-es árbevétel: 3,88 milliárd forint. Az elmúlt évben 200 millió forinttal bővült a hatalmas vidéki fürdőmogul bevétele. Ezzel párhuzamosan a nyereségük is nőtt 31 millió forinttal, így elérte a 160 millió forintot.

Széchenyi Gyógyfürdő1. Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (Budapest) – 2014-es árbevétel: 8,4 milliárd forint. Hatalmas bevétel, jelentős növekedés és óriási nyereség a fővárosi fürdők többségét üzemeltető társaságnál. 2013-hoz képest a bevételük 700 millió forinttal nőtt, a nyereségük pedig több mint a duplájára, 977 millió forintra.

A budapesti fürdőóriás hatalmas bevételét jól szemlélteti, hogy a szintén nem kicsi Hungarospa bevételénél is kétszer nagyobb volt az árbevételük. Másik példával élve: közel ötször akkora bevételük volt, mint ezen a listán a harmadik helyen álló Sárvári Termálfürdőnek. Ráadásul ez a fölény még nőhet is, hiszen a társaság vezérigazgatójának nyilatkozata szerint a nyereségüket visszaforgatják a cégbe és még hitel felvételét is tervezik, hogy fejleszteni tudjanak.

Nem sokkal maradtak le a Top 10-től:

Harkányi GyógyfürdőHarkányi Gyógyfürdő Zrt. – 2014-es árbevétel: 921 millió forint. Az elmúlt évben növelni tudta az árbevételét a patinás baranyai fürdő. Idén az egyik medence felújításával már elkezdődött egy régóta várt fejlesztési program a gyógyfürdőben és a következő időszakra is számos beruházást tervez a fürdő új vezetősége, így a jövőben jó eséllyel előre léphetnek a hazai gyógyfürdők rangsorában.

Demjén FürdőDemjén Termál Fürdő Kft. – 2014-es árbevétel: 772 millió forint. Tavaly 100 millió forinttal növelte az árbevételét a demjéni fürdőt működtető társaság. Ráadásul a hatalmas népszerűségnek örvendő barlangfürdőjüket végül csak idén év elején tudták átadni. Ez alapján szinte borítékolható, hogy jövőre egy hasonló összeállításban már bőven a Top 10-ben lesznek. A demjéni egyébként a kevés magántulajdonban lévő fürdők egyike, talán ennek is köszönhető, hogy látványosan jól gazdálkodnak. A tavalyi évben 214 millió forintos profitot értek el, azaz rendkívül magas volt az árbevétel-arányos nyereségük.

Napfényfürdő SzegedLigetfürdő Kft. (Napfényfürdő Aquapolis Szeged) – 2014-es árbevétel: 709 millió forint. Növelni tudta a bevételét a szegedi élményfürdő, de a beszámolójuk szerint ebben szerepe volt a tavaly megnyitott fitnesz teremnek és a parkolás fizetőssé tételének is. Az önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. tulajdonában lévő Napfényfürdő Aquapolis azonban továbbra is jelentős veszteséggel – 345 millió forintos mínusszal – zárta az évet. Szükség is volt arra, hogy a szomszédos szállodát üzemeltető Hunguest 290 millió forinttal kistafírozza a társaságot.

Akik hiányoznak az összeállításból:

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház – A Tófürdőt, a reumakórházat és a hozzájuk kapcsolódó szállodát korábban a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. működtette. Két éve azonban mindezek átkerültek a kórházi működési forma alá, emiatt viszont nincs a cégbíróságon fellelhető mérlegük.

Szalók Holding Zrt. (Egerszalók) Az egerszalóki Saliris Resort szállodát és a hozzá kapcsolódó termálfürdőt működtető – közvetve állami tulajdonú – társaság már egy ideje felszámolás alatt áll, 2013 óta nem adtak le mérleget a cégbíróságnál, így a bevételükről sem lelhető fel friss adat.

Fürdős szállodák, vagy szállodás fürdők?

Fontos megjegyezni, hogy a fenti társaságok egy része a klasszikus fürdőszolgáltatás mellett szálláshelyeket is üzemeltet. Csupán a fürdővel kapcsolatos bevételre azonban nem lenne egyszerű leszűkíteni a toplistát. Egyrészt azért mert a cégbírósághoz leadott beszámolók egy részében a társaságok nem bontják szét a fürdőből és a szálláshelyekből származó bevételeiket. Másrészt sokszor ez a kettő szorosan össze is kapcsolódik, hiszen olykor a szálloda jelenti a fürdő forgalmának a jelentős részét.

A fenti összeállításon belül például a Debreceni Gyógyfürdő Kft.-nek fürdőszolgáltatásból 248 millió, az élményfürdőből pedig 324 millió forintos bevétele származott. Azonban ehhez jött még hozzá a termálhotel 494 milliós és a szintén általuk üzemeltetett Hotel Lycium 465 millió forintos bevétele.

(A cikkben szereplő légi fotókat H. Szabó Sándor készítette).