• A Széchenyi Gyógyfürdő szellőzését, fűtését és teljes gépészeti berendezését felújítják.
  • A munkálatok nyáron kezdődnek és másfél évig tartanak.
  • A fővárosi fürdőket üzemeltető társaság vezérigazgatója beszélt a többi fejlesztési tervükről is.

Az Inforádió Aréna című műsorának vendége volt Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója. Legutóbb tavaly nyáron adott hasonló interjút és ahogy akkor, úgy most is mondott jó néhány érdekességet a fővárosi fürdőkről. Összefoglaltuk a fürdőigazgató által elmondottak fontosabb részleteit.

Szőke László

Miben egyediek a budapesti fürdők?

A vezérigazgató szerint még sokat kell tenni azért, hogy a budapesti fürdők is elérjék a nyugati társaik színvonalát. Van azonban egy jelentős előnyük a külföldi történelmi fürdőkkel szemben. Más országokban ugyanis az általános gyakorlat az, hogy a műemlék fürdőket múzeumként működtetik és mellettük nyitnak modern fürdőket. Nálunk viszont napi használatban maradtak ezek a régi, patinás létesítmények is. A dolog másik oldala, hogy egy-egy műemlék fürdő felújítása hatalmas beruházást igényel.

Kik alkotják a vendégkört?

A fővárosi fürdőkben 2010-ben mindössze 20 százalékot tett ki a külföldi vendégek aránya, tavaly viszont ez elérte az 50 százalékot. Szintén tavalyi adat, hogy 3,5 millió vendége volt a budapesti fürdőknek, ebből tehát körülbelül 1,7-1,8 millió volt a külföldi. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy 2014-ben 3 millió külföldi látogatott Budapestre, azaz minden második turista legalább egyszer ellátogatott valamelyik budapesti termálfürdőbe.

A Gellért és a Széchenyi Gyógyfürdőbe kedvezményes belépési lehetőséget biztosító Zsigmondy Klubkártyát 12 ezren váltották ki. A kártyabirtokosok kétszer annyiszor látogatnak el a fürdőkbe, mint korábban. Emellett örvendetes trendnek tartja a vezérigazgató azt is, hogy egyre több fiatal keresi fel a termálfürdőiket.

Változtak a tervek

Tavaly nyáron még 14-15 milliárd forintos fürdőfejlesztési projektről beszélt Szőke László. Állami támogatás hiányában ezt teljes egészében nem tudják megvalósítani, de nem maradnak el a fejlesztések. A társaságnak ugyanis éves szinten közel egymilliárdos nyeresége van. Ezt az összeget a tulajdonos fővárosi önkormányzat nem veszi ki osztalékként, így fejlesztésekre tudják fordítani. Ezen felül pedig hitelt is fel fognak venni.

Felújítják a Széchenyi Gyógyfürdőt

A fürdő gépészeti berendezései 30 évvel ezelőtt lettek utoljára korszerűsítve és nem lehet tovább halogatni a felújításukat. Már elindult a közbeszerzési folyamat és ha minden jól megy, akkor nyáron megkezdődhet a Széchenyi másfél éves felújítási folyamata. Ennek során teljesen megújul a fűtés, a szellőzés és a vízgépészet. A munkálatokat úgy végzik, hogy egy napra se zárják be a gyógyfürdőt és a vendégek semmit hátrányát nem fogják érezni az épületben zajló munkálatoknak.

Széchenyi GyógyfürdőPaskál Fürdő

A fürdőben 68 Celsius-fokos termálvíz található, amit pazarlás nem kihasználni a téli időszakban. Ezért a strandfürdőt átalakítják egész évben üzemelő állandó fürdővé. A Paskál Fürdő téliesítése szeptemberben kezdődik és az egymilliárd forintos beruházással jövő májusra végeznek.

Gellért Gyógyfürdő

Amikor befejezik a Széchenyi Gyógyfürdő gépészeti felújítását, akkor a Gellért kerül sorra. Az előbbihez hasonló módon ezt a fürdőt sem fogják bezárni a munkálatok alatt. 2018-ban viszont lehetőség nyílik egy átfogóbb felújításra. Felmerült a vezetőségben, hogy az uszodai kabinsor helyén egy élményfürdőt alakítanának ki. Viszont nyitottak az egyéb javaslatokra is, ezért ötletpályázatot hirdetnek.

Csillaghegyi Strandfürdő

Az egész évben nyitva tartó létesítmény volt Budapest első épített fürdője – 1926-ban adták át. A Csillaghegyi Strandfürdőben 2016-ban kezdődhet meg egy 1,4-1,6 milliárd forintos fejlesztési projekt. Ennek keretében egy fedett fürdőrészt is kialakítanának.

Pesterzsébeti Fürdő

2006-ban belülről felújították a fürdőépületet, viszont nem nyitották ki és azóta teljesen leromlott az épület állaga. A tervek szerint a belső és a külső része is teljesen újjáépülne a fürdőnek, így újra elérhetővé válna az egyedi sós-jódos termálvíz. A látványtervek már készen vannak, viszont a munkálatok csak 2018-ban kezdődhetnek el és 2019-re nyithat meg a régi-új fürdő.

Pesterzsébeti StrandfürdőKirály Fürdő

A törökfürdő felújításra szorul, ezért tárgyalásokat folytatnak arról, hogy valahogyan pénzt szerezzenek erre. Még török segítség is szóba került ennek kapcsán. Amennyiben nem sikerül forrást szerezni, akkor leghamarabb 2019-ben kezdődhet meg a Király Fürdő felújítása.

Dagály Fürdő

Korábban terveztek fejlesztéseket, viszont ezt egyelőre felülírta, hogy állami kézbe kerül a fürdő területe az úszó-világbajnokság miatt. A fürdőüzemeltető társaság ezért egyelőre várja azt, hogy mi lesz az új tulajdonos terve a Dagály Fürdővel, még az is kérdéses, hogy náluk marad-e az üzemeltetés.

Dagály FürdőPalatinus Fürdő

Ezt a strandfürdőt is át lehetne alakítani állandó fürdővé, ugyanis 60 Celsius-fokos vize van. Viszont egyelőre nem tudják ezt megvalósítani, ugyanis erre belátható időn belül nem lesz forrásuk.

Rác fürdő

A fővárostól függ, hogy mikor nyithat meg a hányatott sorsú fürdő. Szőke László szerint talán még idén megnyithat és ez esetben örülne annak, ha ők üzemeltethetnék. Már csak azért is jól jönne számukra a Rác megnyitása, mert enyhülhetne a többi fürdőjük telítettsége.