• Néhány termálfürdővel rendelkező település esetében megnéztük, hogyan alakult a hétvégi választás.

  • Akadtak érdekes eredmények.

A népszerű termálfürdős városok és községek tekintetében egész változatos eredményeket hozott a tegnapi önkormányzati választás. Sok helyen bejött a papírforma és az eddigi polgármester kapott újra bizalmat, de akad jó néhány olyan üdülőhely is, ahol októbertől új polgármester kezdi meg a munkáját. Igaz, az előbbiek között több olyan eset is akadt, amikor a hivatalban lévő településvezető már nem indult újra a választáson.

Kezdjük azokkal a településekkel, ahol az eddigi polgármester újrázott. A korábban a Hungarospa fürdőkomplexumot is vezető Czeglédi Gyula a második polgármesteri ciklusát kezdheti októberben Hajdúszoboszlón. Abban sem lesz változás, hogy Sárvárt Kondora István, Gyulát Görgényi Ernő, Mórahalmot Nógrádi Zoltán, Egerszalókot Varga István, Bogácsot Csendesné Farkas Edit, Mezőkövesdet Fekete Zoltán irányíthatja további öt évig. Ők egyébként mind a Fidesz-KDNP jelöltjei voltak.

Bük község polgármestere marad a független Németh Sándor, nem is akadt kihívója. Szintén újrázott az ugyancsak független, és egyedüli jelöltként induló Szigethi István Hegykőn. Továbbra is Borgáta polgármestere marad Gőcze Zsanett, neki akadt ugyan kihívója, de így is 83 százalékkal nyert. A Csiszta Fürdőről ismert Buzsák községet pedig továbbra is Kara Lajos vezeti, aki egyedüliként pályázott erre a megbízatásra.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy Hévíznek új polgármestere lesz. Papp Gábor már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy nem indul újra. A leköszönő polgármester Vértesaljai Lászlót ajánlotta utódjául, de a hévíziek másként gondolták, mert a fideszes jelölt helyett a szavazatok 61 százalékát Naszádos Péter, független jelölt kapta.

Hévíz Tófürdő

Érdekesen alakult a választás Zalakaroson is. 2010 óta Novák Ferenc az üdülőhely polgármestere a Fidesz-KDNP színeiben. Most is indult, de a független Czirákiné Pakulár Judit lesz októbertől Zalakaros polgármestere.

Lázár István 2002 óta Kehidakustány polgármestere, de a mostani választáson már nem indult. Öten pályáztak a helyére, közülük a független Kutnyák Márió Ferenc kapta a legtöbb szavazatot.

Változás történt Egerben is, ahol nyolcan pályáztak a polgármesteri székre. Az egri fürdőt két éve majdnem bezárató Mirkóczki Ádámot a fideszes Vágner Ákos váltja majd a város élén. Új polgármestere lesz az Egerhez közeli Demjénnek is. A községet 2010 óta vezető Fodor Gézánál ugyanis több szavazatot gyűjtött be Menyhárt László.

Berekfürdőn nem indult újra a települést tíz éve vezető Molnár János. Utódja a szavazatok 61 százalékával Hosszu András lett, aki egyébként a Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő jelenlegi ügyvezető igazgatója.

Berekfürdő gyógyfürdő

Változás történt Cserkeszőlőn is. Szép nagy szavazólap lehetett, mert hatan indultak polgármesternek, köztük ezt a pozíciót 2019 óta betöltő Varga Attila is. Azonban a legtöbb voksot Trabach Tibor kapta.

Mesteri pici dunántúli község, de a termálfürdőjük évről évre rengeteg turistát vonz. Lórántfy Tibor nem indult újra, a három aspiráns közül Horváth Dánielnek szavaztak bizalmat Mesteri község lakói. Új polgármestere lesz ősztől Igalnak is. A fideszes Obbás Gyulánál ugyanis több szavazatot kapott a függetlenként induló Szántó Imre László.

Immár 30 éve Ormai István Nagyatád polgármestere, azonban a mostani választáson már nem indult. Utódja Ludas László lesz, aki a Fidesz-KDNP jelöltje és a szavazatok 75 százalékáét szerezte meg.

gyógymedence a nagyatádi strandfürdőben