• Melyik gyógyfürdő és gyógyvíz lehet leghatékonyabb a mozgásszervi problémák enyhítésére?

  • Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

A magyarországi gyógyfürdők többsége olyan gyógyvízzel rendelkezik, amelyet mozgásszervi problémák kezelésére is ajánlanak. Sőt, az esetek nagy részében az idült mozgásszervi betegségek a (fürdőkúraként ajánlott) gyógyvizek első számú javallatai közé tartoznak. A fürdőkúrák nagyon hasznosak lehetnek az ízületek kopásának, meszesedésének, merevségének és fájdalmának enyhítésére, valamint ezen problémák megelőzésére is.

Fürdőzés közben a gyógyvizek fontos összetevői, mint például a kén, a jód, vagy éppen a bróm a bőrön keresztül bejutnak a szervezetbe, és kedvezően hatnak a legtöbb mozgásszervi panaszra.

Az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú, egyszerű hévizes fürdők esetében is sokan számolnak be mozgásszervi panaszaik jelentős enyhüléséről. Ez annak köszönhető, hogy a víz fizikai hatása, mint például a hőmérséklet, felhajtóerő és a vízben végzett mozgás masszírozó hatása, szintén nagy szerepet játszik.

A víz hőhatása különösen fontos, mivel önmagában is pozitívan hat a mozgásszervi problémákra. A meleg víz lazító, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatással bír. (Erről itt olvashat bővebben). A víz felhajtóereje miatt könnyebb a mozgás, és a merev ízületek jobban átmozgathatók. Ezek az eredmények tovább fokozhatók, ha a fürdőzést más kezelésekkel, például gyógymasszázzsal vagy gyógytornával kombináljuk.

A címben feltett kérdésre a válasz tehát az, hogy szinte bármelyik gyógyvizes fürdő segíthet a mozgásszervi problémák kezelésében. A víz hőhatása mellett az adott gyógyvíz ásványi anyagai, valamint a fürdőzés mellett alkalmazott további kezelések is hozzájárulnak a hatékonysághoz.

A konkrét fürdő kiválasztása leginkább az egyéni érzékenységtől és a korábbi tapasztalatoktól függ. Például sokan esküsznek a kénes vizek, kedvező hatásaira, másoknak az erősen sós, vagy éppen a jódos-brómos vizek jönnek be jobban.

Mozgásszervi problémák esetén érdemes különböző fürdőket kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Példaként említhetjük a Zalakarosi Fürdőt, a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőt, valamint Berekfürdő, Bogács (lenti képen), Cserkeszőlő, Hajdúszoboszló, Igal és Sárvár gyógyfürdőit. Vannak olyan fürdők is, amelyeknek hivatalosan nincs gyógyvizük, „csak” minősítés nélküli termálvizük, amelyek ennek ellenére szintén hatásosak lehetnek a mozgásszervi problémák enyhítésére.

gyógymedence a bogácsi gyógyfürdőben

Fontos megjegyezni, hogy ízületeket érintő aktív gyulladás esetén nem javasolt a meleg vizes fürdőzés. Az aktív gyulladás tünetei könnyen beazonosíthatók: erős fájdalommal, bőrpírral és duzzanattal járnak.

Itt olvashat a legújabb hazai gyógyfürdőről.