• Adunk pár tippet a termálstrandok rajongóinak.

  • Akad köztük óriáscsúszdás modernebb strand, de igazi retró gyógyfürdő is.

  • Némelyik egész évben várja a fürdőzőket.

Még február elején kaptunk egy olvasói levelet, amiben egy úr arról érdeklődött, hogy a lakhelye környékén nem tudunk-e olyan fürdőt, ahol szabadtéri gyógyvizes medence található. Mint írta, ki nem állhatja a fedett fürdőket, még a legnagyobb hidegben is inkább a szabadtéri gyógymedencéket választja. Jó néhányan vannak, akik hozzá hasonlóan télen nyáron a szabadtéri medencéket keresik, s ennek apropóján összegyűjtöttünk – amolyan fürdőtippként – olyan termálstrandokat, ahol kültéri medencék találhatók.

Ezek közül némelyik a strandszezonban, mások viszont egész évben nyitva tartanak és több medencével is rendelkeznek. Közös vonásuk, hogy az ár-érték arányuk kedvező, így egy próbát mindenképpen megérnek.

Igazából ezeknek a fürdőknek egyetlen hátrányuk van a fedett részleggel is rendelkező társaikhoz képest, ez pedig az, hogy szakadó esőben azért nem az igaziak. Sok helyen ugyan kialakítottak a szabadtéri medencéknél kis fedett részeket, de esőben eleve oda tömörül mindenki, valamint erős szélben simán bever ezekre a helyekre is az eső.

1. Gödi Termálfürdő

Budapesttől 25 kilométerre, a Duna bal partján fekszik Göd, ahol egy szabadtéri medencékkel rendelkező termálfürdő található. Összesen három medence jelenti a választékot. Ebből a gyermekmedence csak a nyári szezonban használható, viszont a 34-36 Celsius-fokos termálvízzel töltött medence és a 26-28 Celsius-fokos vizű úszómedence egész évben működik. Külön díjért egy szauna is a vendégek rendelkezésére áll, a parkolás pedig ingyenes. Mutatunk egy téli videót a gödi strandfürdőről:


2. Lipóti Termál- és Élményfürdő

Mosonmagyaróvártól nagyjából 17 kilométerre, a Duna jobb partján találjuk Lipótot. A pékségláncról országszerte ismert településen 1968-ban találtak termálvizet. Az itteni termálfürdőt nem egy „fapados strandként” kell elképzelni, ugyanis az elmúlt években nagyon szépen kiépítették.

Szezonálisan itt gyermekmedencét, családi- és élménymedencét, óriáscsúszdás nagy strandmedencét, egy ötletes vízijátszóteret, úszómedencét találhatunk. A két termálvizes medence – 34 és 38 Celsius-fokos vízzel töltve – pedig egész évben nyitva tart. Igaz, a szezonon kívül csak délben nyitnak. Meg kell említeni, hogy tavasszal általában megejtenek egy hosszabb karbantartási szünetet, ami idén április 1. és május 3. között esedékes, azaz majd május 4-én nyitnak ki újra. Viszont akkor a fent említett medencék közül az óriáscsúszdás medence, valamint a vízijátszótér kivételével mindent kinyitnak.

Lipót termálfürdő3. Borgátai Termálfürdő

Borgáta egy kis Vas megyei település Sárvártól 15 kilométerre, kevesebb mint 200-an lakják. Van azért múltja a borgátai fürdőnek, hiszen 1968-ban nyitották meg. A vendégeket két, különböző hőfokú ülőmedence, egy sportmedence, egy élménymedence és egy gyermekpancsoló várja. A Borgátai Termálfürdő nem tart egész évben nyitva, viszont a működése nem is kizárólag a nyári szezonra korlátozódik. Ez azt jelenti, hogy április elején már ki is nyitottak és várhatóan október közepéig látogatható a termálstrand. A jegyáraik pedig egész kedvezőek. Vaszula László tavaly készített néhány felvételt a fürdőről, érdemes megnézni:


4. Leányfalui Termálfürdő

A Dunakanyarban, a Visegrádi-hegység lábánál található Leányfalun is működik egy közkedvelt termálstrand. A fürdő 1972-ben nyitotta meg a kapuit és az itt feltörő víz gyógyvíz minősítéssel is rendelkezik. Összesen hat medence közül választhatnak a vendégek a nyári szezonban, de négy medence még a téli időszakban is üzemel. A télen nyáron működő medencék közé tartozik egy gyógymedence, egy élménymedence, valamint (télen sátorral fedett) úszómedence és tanmedence. A kínálat pedig nyaranta egy strandmedencével és egy gyermekmedencével egészül ki.

Nemrég emlegettük a termálstrandot, hiszen egy jelentős fejlesztést szeretne megvalósítani a tulajdonos önkormányzat. Ugyanakkor a fürdő szabadtéri jellegét ezután is megőriznék, tehát nem egy fedett fürdőmonstrummá alakítanák a strandot.

Leányfalu Termálfürdő úszómedence5. Tiszaörsi Termálfürdő

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, azon belül is Tiszafüred közelében találjuk Tiszaörsöt, ahol 1935 óta üzemel fürdő. (S erre pár hónapja mi is rácsodálkoztunk). Igazi kis retró fürdőről van szó, amelynek a termálvize 2006-ban gyógyvíz minősítést kapott. A fürdőben összesen három medencét találhatunk: 32, 34-36, valamint 36-38 Celsius-fokos gyógyvízzel töltve. A kis termálfürdő egész évben nyitva tart.

Tiszaörsi Termálfürdő