• 250 millió forint állami támogatásra kaptak ígéretet, de ehhez le kell tenni egy koncepciót az asztalra.

  • Az már most látszik, hogy önmagában ez az állami támogatás nem lesz elegendő a fürdőfejlesztéshez.

A Leányfalui Termálfürdő 1970-es évek elején nyitotta meg a kapuit. A fürdő kizárólag szabadtéri medencékkel rendelkezik, de a létesítmény egész évben működik. A mostani „téli időszakban” két termálmedence és – sátorral fedve – úszó- és tanmedence áll a vendégek rendelkezésére.

Azonban egyre inkább elkerülhetetlenné válik a termálfürdő felújítása, modernizálása. Ezzel kapcsolatban már körvonalazódnak is tervek, amiről pont egy hónapja írtunk. Októberben a lakosságot is tájékoztatták a fürdőfejlesztés irányáról. Lukács Péter építész, valamint Cser Erzsébet, a fürdő igazgatója ismertette a terveket, valamint válaszolt a felmerült lakossági kérdésekre.

Ez alapján néhány további információt is tisztázódott a fürdő bővítésével kapcsolatban. Összefoglaltuk, hogy mit lehet még erről tudni:

– 250 millió forintos állami támogatásra kapott ígéretet Leányfalu, amit a termálfürdő fejlesztéséhez használhatnak fel. Ahhoz viszont, hogy ezt a forrást megkaphassák, valamilyen konkrét elképzelést fel kell vázolniuk. Már csak ezért is fontos, hogy tisztázódjanak a tervek, nehogy elveszítsék a megígért állami támogatást.

– Megújítanák, parkosítanák a strandfürdő előtti teret. Jelentősen megújulna a főépület, ami a beruházás legköltségesebb eleme lenne. Bővülnének a vizesblokkok és az öltözők, új helyre költöznének a vendéglátóegységek. Épülne egy új élménymedence, továbbá egy „japán medence”, ahonnan kilátás nyílna a Dunára.

– Megőriznék a strand ősfás, ligetes jellegét, s ennek kapcsán felmerült ötletként a Fürdőliget név használata is.

– A bejárati rész parkosítása miatt csökkenne a parkolóhelyek száma, emiatt a fürdő környékén újabb parkolókat kellene kialakítani, ugyanis a meleg nyári napokon már eddig is kevésnek bizonyult a parkolókapacitás. Szeretnék azt is, ha Budapestről közvetlen buszjárat közlekedne a fürdőhöz, így autó nélkül is kényelmes lehetne a termálfürdő megközelítése.

– Bővítenék a fürdő területét, méghozzá a Duna irányába, emiatt a kerékpárút nyomvonalának a módosítása is felmerült.

– Mindehhez szinte biztosan nem lesz elegendő a 250 millió forintos állami támogatási ígéret. A fejlesztéshez szükséges lesz a tulajdonos önkormányzat anyagi támogatására, valamit akár hitelfelvételre is.

– A lepencei fürdőfejlesztéstől nem félnek. Egyrészt az még nem tart sehol, másrészt ha növekszik a térségben a turisztikai attrakciók száma, abból profitálhat a Leányfalui Termálfürdő is.

– A fürdő megújításának elemei szakaszokra bonthatók. Magyarán, ha nem áll majd rendelkezésre a teljes összeg, akkor ütemezve is neki tudjanak állni a munkálatoknak.

– A fentiektől függetlenül is szükség lesz a strandfürdő gépészeti berendezéseinek a megújítására. A jelenlegi rendszer ugyanis nem elég hatékony, pazarló módon bánik a termálvízzel. Példaként elhangzott, hogy a fürdő felesleges termálvize 26-30 Celsius-fokosan ömlik a Dunába, holott az ebből kinyerhető hőenergiát is lehetne hasznosítani.

Itt megnézhetik a fürdőfejlesztés látványtervét: