• Május elsejétől a nagyparkoló kivételével újra fizetős lesz a parkolás Hévízen.

  • Idén elkezdődik a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése.

  • A polgármester elmondta, hogy miért szeretnék eladni a Hotel Aquamarint.

A Hévízi Televízión látható Döntés után című műsor legutóbbi adásának Papp Gábor, az üdülőhely polgármestere volt a vendége, aki a legutóbbi testületi ülésről számolt be. Szóba kerültek a parkolással kapcsolatos változások, a repülőtér fejlesztése, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő szálloda eladása is.

Ami a parkolást illeti, a Hévízre látogató turisták számára is fontos információ, hogy május elsejétől visszaáll a korábbi parkolási rend, magyarán újra fizetős lesz a parkolás. Egyelőre ez alól kivételt jelent a nagyparkoló, ennek a felújítása ugyanis még nem készült el. Viszont várhatóan a nyár első felében teljes egészében átadják a nagyparkolót, így attól kezdve ez is ismét fizetős lesz.

A tervek között szerepel, hogy lecserélik az elavult parkolóórákat. A cél az, hogy ne csak készpénzzel, hanem telefonnal, bankkártyával is lehessen fizetni az automatáknál. Könnyen lehet, hogy a parkolóórák cseréjét még idén elvégzik. Egyébként a parkolási díjak terén minimális áremelés várható.

Hévíz városA polgármester beszélt a Hévíz-Balaton Airport fejlesztéséről is. Korábbi hír, hogy erre 6,6 milliárd forint állami támogatást kapott az önkormányzat. Az már friss információ, hogy hamarosan ennek az összegnek az első részlete – nagyjából harmada – meg is érkezhet az önkormányzat számlájára, így már a tényleges munkálatok is elkezdődhetnek. A repülőtér megújítása három évet vesz igénybe, a befejezése 2021-re várható. Ez nemcsak gyógyvizű taváról ismert üdülőhely, hanem a tágabb régió szempontjából is fontos fejlesztésnek ígérkezik.

A legutóbbi testületi ülésen szóba került a város tulajdonában lévő Hotel Aquamarin értékesítése is. Papp Gábor ennek kapcsán elmondta, hogy jelenleg a testület az eladási szándékát fejezte ki, így kezdeté veheti egy folyamat. Ennek része, hogy felbecsültetik az ingatlan értékét, illetve a szállodát működtető cég vagyonát és kormányzati engedélyt kérnek az eladáshoz.

Hotel Aquamarin

A közelmúltban egyébként a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési pályázaton 382 millió forint támogatást nyertek az Aquamarin fejlesztésére. Ehhez az összeghez 155 millió forint önrészt is hozzá kell tennie az önkormányzatnak. Ugyanakkor éppen a pályázat során újabb hibákat is felfedeztek a 70 éves szállodaépületen, amelynek a teljes körű felújításához a mostani 500 millió forinton túl legalább még egyszer ekkora összegre lenne szükség.

Amennyiben nekilátnának az Aquamarin szálló teljes felújításának, akkor az önkormányzat a következő három-négy évben semmilyen más fejlesztést nem tudna megvalósítani, minden forrásukat elvinné a hotel. Papp Gábor elismeri, hogy mindennek van egy emocionális vetülete, hiszen sok hévízinek kedves ez az épület, kötődnek hozzá. Viszont nekik a dolog racionális oldalát kell nézniük, ugyanis sok egyéb beruházásra is szüksége lenne a városnak. Arról nem is beszélve, hogy egy új tulajdonos fejlesztené a hotelt, ami így több embernek adhatna munkát és a városnak a szállodából származó adóbevétele akár az ötszöröse is lehetne a mostaninak.

A Hévízi Televízió műsorát itt tekinthetik meg: