• A Galerius Fürdő újranyitása kapcsán két uniós pályázatban bíznak Siófokon.

  • Ezek közül az egyikre be is nyújtottak egy pályázatot a nyár folyamán.

  • Nagyjából másfél milliárd forintra lenne szükség a fürdő teljes rekonstrukciójához.

Viszonylag új fürdőről van szó, hiszen a siófoki Galeriust 2006-ban adták át. Aztán jött a pandémiás időszak, de 2021. május 22-én, a járványhelyzet miatti lezárások feloldását követően nem sokkal újranyitották. Ekkor lehetett először sejteni, hogy valami gond van a fürdővel, ugyanis csak péntek, szombat, vasárnap üzemelt a Galerius és a fedett medenceteret nem használhatták a vendégek.

Ez a korlátozott nyitvatartás végül egy hónapig tartott, 2021. június 21-én bezárták a fürdőt, ami azóta sem nyitott ki. Mint kiderült, tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt komoly gondok adódtak a tetőszerkezettel.

Eleinte néhány tízmillió forintból megoldhatónak tűnt a probléma, azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy jelentősebb kiadást, milliárdos nagyságrendet igényel a fürdő felújítása. Ehhez Siófoknak nem áll rendelkezésre kellő szabad forrása, így bizonytalanná vált a létesítmény jövője.

Vannak azért reménykeltő fejlemények. A város augusztusi testületi ülésén ugyanis téma volt a fürdő. Ezen szóba került, hogy Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül két olyan pályázatot találtak, amin indulhatnak. Az egyik TOP Plusz forrás a helyi és térségi turizmus fejlesztésére vonatkozik, a másikból pedig önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése valósítható meg.

Jó hír, hogy az első – turizmusfejlesztési – pályázatot július 15-én már be is nyújtották. Ennek révén maximum 900 millió forint támogatást nyerhetnek. A másik pályázat révén 866 millió forinthoz juthatnának, viszont ezt hivatalosan még nem írták ki. Ennél a pályázatnál volt egyébként egy kis bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy fürdők egyáltalán igénybe vehetik-e, de időközben kiderült, hogy igen.

A Galerius Fürdő felújítása már csak azért is fontos lenne, mert zárva tartva is viszi a pénzt. Egy korábbi képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy évi 67 millió forintot kell költeni az épület állagmegóvására és őrzésére.

Galerius Fürdő Siófok Balaton

Múlt héten dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere is kitért a Facebook oldalán a fürdő helyzetére. Mint írta, rendkívül nyomasztó számukra a hónapok óta bezárt Galerius Fürdő sorsa. „Irgalmatlan, úgy másfél milliárdos összegre lenne szükség ahhoz, hogy újra és biztonságosan üzemeltethessük. Ezt a pénzt a városi kasszából kigazdálkodni nem lehet. Egy pályázatunk az üzemeltető Balaton-Parti Kft. jóvoltából 900 millióra már bent van és készítünk elő egy következőt is. Egyelőre ez esetben is csak a remény él…” – tette hozzá a polgármester.

Korábban egyébként úgy kalkuláltak, hogy amennyiben sikerrel járnak a pályázatokon, akkor 2023-ban kezdődhet el a fürdőépület rekonstrukciója.