• Miért van az, hogy szinte minden gyógyvizes fürdőnél szerepelnek a víz javallatai között a reumatikus betegségek?

  • Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Amikor megnézzük, hogy egy adott gyógyfürdő vize milyen betegségek kezelése során hatékony, szinte mindig megtaláljuk ezek között a reumatikus problémák is. Miért olyan hatékonyak a gyógyvizek éppen ennél a betegségcsoportnál?

A víz kedvező fizikai tulajdonságait lehet elsődleges magyarázatként említeni. A vízben érvényesül a felhajtóerő, ami könnyebbé teszi a mozgást a medencében vagy tóban. Emellett a víz masszírozó hatása is érvényesül. Sőt, a meleg víznek enyhe görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása is van. Amikor valaki a vízben tartózkodik, és próbálja megmozgatni az ízületeit, önkéntelenül is tornáztatja és átmozgatja a problémás testrészeket. Ha még úszik is, vagy részt vesz vízi tornán, akkor ez tovább fokozhatja a kedvező hatást.

Mindig figyelembe kell venni az adott gyógyvíz kedvező tulajdonságait is. A víz összetevői könnyen bejutnak a szervezetbe a bőrön keresztül vagy belélegezve. Például a kénnek porcerősítő hatása van, míg a radon serkenti a mellékvesekéreg hormontermelését, ami egy természetes gyulladáscsökkentő szer. Nem véletlen, hogy egyes országokban mesterségesen előállított radonos fürdőkkel kezelik különböző mozgásszervi panaszokat.

Fontos megemlíteni a gyógyfürdők előnyös tulajdonságai között azt is, hogy pozitív hatást gyakorolnak a vegetatív idegrendszerre. A fürdők általában tiszta levegőjű, parkosított környezetben találhatók, ami hozzájárul a fürdőzés kellemes élményéhez. Emellett a meleg vízben való tartózkodás maga is nyugtató hatású. Mindez segíthet elengedni a stresszt és a feszültséget, amelyekkel a mindennapokban szembesülünk. Bármilyen betegséggel is küzd valaki, ezeknek kedvező hatása lehet az adott problémára.

Azonban fontos kiemelni, hogy aktív gyulladás esetén a meleg vizes fürdő ellenjavallt. Az aktív gyulladásra utaló jelek lehetnek az érintett területen erősödő (akár lüktető) fájdalom, duzzanat, és bőrpír.

Cserkeszőlő gyógyfürdő

Itt megtudhatja, hogy milyen szakorvosok írhatják fel a fürdőgyógyászati kezeléseket.

Itt pedig arról olvashat, hogy az egyik hazai gyógyvíz igazoltan csökkenti a vér CRP-szintjét.