• Egy orvosi kutatás szerint a hajdúszoboszlói gyógyvíz kedvezően hat a vér CRP-szintjére.

  • Ez arra utal, hogy a fürdőkezeléseknek akár az érelmeszesedés megelőzésében is szerepük lehet.

Évekkel ezelőtt Dr. Bender Tamás vezetésével egy érdekes orvosi kutatás zajlott a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben. A vizsgálat célja az volt, hogy megértsék, hogyan változnak a szív- és érrendszeri rizikótényezők a gyógyvizes fürdőzés során.

Ezzel kapcsolatban különös figyelmet fordítottak arra, hogy az érintetteknél hogyan alakul a vér CRP-szintje. Ez egy olyan fehérje, amely a májban termelődik akkor, ha gyulladás van jelen a szervezetben. Emellett az úgynevezett high sensitive CRP-szint előre jelezheti a szív- és érrendszeri megbetegedések növekedett kockázatát is. (Utóbbiról egyébként mostanában Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus is több helyen nyilatkozott. Elmondása szerint a sima vérvizsgálat HS CRP értéke jobban mutatja a szív- és érrendszeri betegségre való hajlamot, mint a koleszterinszint).

A kutatásba 42 olyan beteget vontak be, akik mozgásszervi problémákkal küzdöttek, átlagéletkoruk pedig 59,5 év volt. A résztvevők egy háromhetes fürdőkezelésen vettek részt, naponta 30 percig, 38 Celsius-fokos vízben fürödve. A fürdőzés heti öt napot vett igénybe, összesen 15 alkalommal. Tehát egy klasszikus háromhetes fürdőkúráról volt szó.

A résztvevőket két csoportra osztották. A két csoport közötti különbség abban állt, hogy 21-en hajdúszoboszlói gyógyvízben, 21-en pedig melegített csapvízben fürödtek. Az utóbbit színezték, így a résztvevők elvileg nem tudhatták, hogy nem gyógyvízben tartózkodnak.

A három hét alatt a résztvevők más kezelést nem kaptak, és a szedett gyógyszereiken, valamint azok adagolásán sem változtattak. Mindkét csoport tagjaitól három alkalommal vettek vért: a fürdőkúra előtt, közvetlenül utána, majd három hónappal később. A már említett CRP mellett a koleszterin, triglicerid, LDL, HDL és a szérum HSP-60, TAS szintek alakulását is vizsgálták.

Mindkét csoportban folyamatosan csökkent a CRP érték, ugyanakkor a gyógyvízzel kezelt csoportban ez a csökkenés szignifikánsan nagyobb mértékű volt.

A koleszterinszint a gyógyvízben kezelteknél három hónappal később is tovább csökkent, míg a kontroll csoportban emelkedést mutatott. A vér triglicerid szintje mindkét csoportban átmeneti emelkedés után csökkenő tendenciát mutatott. Az LDL/HDL aránya a gyógyvízzel kezelt csoportban a vizsgálat teljes időtartama alatt csökkenő tendenciát mutatott. A TAS mindkét csoportban átmeneti emelkedés után csökkent. A HSP-60 értékében a gyógyvízzel kezelt csoportban három hónappal később is emelkedő tendencia volt, míg a kontroll csoportban az értékek csökkenése volt megfigyelhető.

Az orvosok által végzett értékelés alapján a vizsgálat megerősítette, hogy a gyógyvizes kezelések hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek, különösen az érelmeszesedés megelőzéséhez. A kutatás fontos eredménye az volt, hogy először sikerült igazolni a CRP-szint csökkenését a gyógyvizes fürdőzés hatására.

Hajdúszoboszló gyógymedence stand

A teljes kutatási anyag megtalálható a Hungarospa honlapján.

A hajdúszoboszlói gyógyvíz egyéb kedvező hatásairól itt olvashat.