• Gyógyvízzel és komplex gyógyászati kezelésekkel Komárom-Esztergom vármegyében egyedüliként várjuk az érdeklődőket – említi egyik vonzerejüket Turi Bálint, a komáromi Brigetio Gyógyfürdő ügyvezető igazgatója.

  • A szakember beszélt a vendégkörük és a vendégforgalmuk alakulásáról, a hamarosan kezdődő fürdőfejlesztésről és a távlati terveikről is.

– A turizmusban sokan a Covid előtti 2019-es esztendőre amolyan referenciaévként tekintenek. Ebből a szempontból milyen éve volt tavaly a Brigetio Gyógyfürdőnek? Sikerült már elérniük a járvány előtti forgalmat?
– A 2019-es valóban egy nagyon jó év volt a komáromi Brigetio Gyógyfürdő vendégforgalma szempontjából is, majd jöttek a Covid-os évek, „tarkítva” az energiaválság okozta iszonyatosan magas energiaárakkal. Vártuk, hogy végre újra visszaálljon a forgalom a 2019-es évhez közeli számokra, de ez sajnos, elmaradt. Ráadásul az elmúlt években az önkormányzati társaságokra díjemelési tilalom is vonatkozott. Költségeink a sokszorosára emelkedtek az elmúlt években, miközben sokáig nem emelhettünk árainkon. Az elmaradt emeléseket meg kellett lépnünk, hogy életben maradjunk.

– Milyen önöknél a külföldi és a hazai vendégek aránya?
– Továbbra is a belföldi vendégek vannak többségben. Az utóbbi években növekedett a lengyel és a cseh turisták aránya, közülük is vannak már visszatérő vendégeink. A német és az osztrák kempinges vendégeink között viszont vannak, akik évtizedek óta visszajárnak hozzánk. Van, aki évente többször is jön, itt tartja nálunk a lakókocsiját.

– A határ közelsége egyszerre jelenthet előnyt és kihívást is. Azaz mennyire számíthatnak a Szlovákiából érkező vendégkörre? Illetve mekkora versenytársat jelentenek a szlovákiai fürdők?
– A határ közelsége miatt sok bérletes vendégünk érkezik Észak-Komáromból. Népszerű a szlovákiai vendégek körében is a fürdőnk. Az euró-forint árfolyam eddig még nekünk kedvezett. A határ túloldalán is több, jelentős fürdő található közvetlen közelségben, de mindegyikünknek megvan a saját jellegzetessége, ami alapján a vendégek döntenek.

Olyan ez, mint amikor valaki éttermet választ, ma rántott húsra vágyom, de holnap meg lehet, hogy kipróbálnék valami különlegeset és éppen ez a jó abban, hogy ennyi fürdőhely van. Szabadon válogathatunk pénztárcánknak, igényünknek, kedvünknek megfelelően. Arra bíztatok mindenkit, hogy próbáljon ki minél több fürdőt, keressék meg kedvenceiket. Igazi nagyhatalom vagyunk gyógyvíz és fürdők terén. De persze a szívünk hazahúz, így bízunk benne, hogy leggyakrabban a komáromi Brigetio Gyógyfürdő mellett döntenek.

gyógyvizes medence a komáromi Brigetio Gyógyfürdőben

– Egyébként ön szerint mi az, amiben többet tudnak nyújtani, mint a vonzáskörzetükben található fürdők?
– Gyógyvízzel és komplex gyógyászati kezelésekkel Komárom-Esztergom vármegyében egyedüliként várjuk az érdeklődőket. A gyógyvíz és a komplex balneo-fizioterápiás kezelések mellett közkedvelt a szaunavilágunk is, szaunamesterünk, Csősz Tibor szaunaszeánszaiért sok-sok kilométert utaznak vendégeink. Nyaranta hatalmas zöld területtel várjuk a strandolni vágyókat. Sok vendégünk a családias jelleg miatt látogat hozzánk. El kell jönni és saját tapasztalatokat gyűjteni.

szaunavilág a Brigetio Gyógyfürdőben Komáromban

A több napos itt tartózkodást különböző szálláshelyeinkkel is elő tudjuk segíteni: hiszen a fürdő mellett egy hotelt, két kempinget és üdülőházakat is üzemeltetünk. A Thermál Hotel és a Solaris Camping egész évben várja a vendégeket. A Solaris és Brigetio Üdülőházak közül vannak szezonálisan üzemelők és olyanok is, ahol egész évben meg tudnak szállni az idelátogatók. A Thermál Camping pedig április és október között tart nyitva. A szállásdíjaink tartalmazzák a fürdőbelépőt, az itt megszálló vendégek hajnali 5 óra és este 20 óra között korlátlanul használhatják a fürdő szolgáltatásait.

– Nemrég jelentették be, hogy idén fejlesztések lesznek a Brigetio Gyógyfürdőben. Mennyire tudják ezeket a munkákat úgy megoldani, hogy a fürdő- és a szállóvendégeket ne zavarja?
– A fejlesztés az uszoda épületét érinti. Terveink szerint a nyári időszakban zajlanának a munkálatok, amikor alternatívát tudunk biztosítani a vendégek számára a strandrészünkön található úszómedencével. Nyilván az esős napokon hiányozni fog a beltéri úszó- és tanmedence, de a nyári időszakban sokkal kevesebb gondot okoz majd az uszoda hiánya, mint máskor.

Az iskolai időszakban számos úszásoktatásnak biztosítunk teret, így a Magyar Úszó Szövetség Úszó Nemzet Programjának, amelyben nemcsak a helyi iskolák és óvodák, de környékbeli települések oktatási intézményei is részt vesznek, 21 csoportban, közel 400 gyermek részvételével. Komárom város több mint 10 éve saját úszóprogrammal is rendelkezik, amelyhez szintén mi biztosítjuk a helyszínt. A fedett uszoda ad otthont a hajnali és a délutáni órákban a különböző sportklubok és úszóiskola edzéseknek.

Nincs jó időszak a leállásra, de mérlegelve az érintettek körét, még mindig a nyári időszak volt a legkézenfekvőbb. Hangsúlyozni szeretném, hogy a beruházás ideje alatt is nyitva lesz a fürdő és fogadja a vendégeket.

– Még van olyan távlati fejlesztési tervük, amit a következő években szeretnének megvalósítani?
– Tervekből eddig sem voltunk híján, csak éppen a Covid járvány vagy az energiaárak és a forráshiány felülírták a lehetőségeinket. A fedett uszoda felújításával és funkcióbővülésével szolgáltatásaink színvonala emelkedni fog. Keressük azokat a forráslehetőségeket, amelyekkel tovább tudjuk bővíteni kínálatunkat. Ezen túlmenően, hogy áraink megfizethetőek maradjanak, és gazdaságilag is egyensúlyban maradjunk, elsősorban energetikai fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani. Ez zöld energia felhasználását jelenti és alacsonyabb energiafogyasztású berendezések beszerzését. A fentieken túl pedig akciókkal, színes programokkal, élményeket kínáló eseményekkel várjuk az év minden időszakában kedves vendégeinket.

kinti medence a Brigetio Gyógyfürdőben