• Nem valószínű, hogy jövőre megnyithat a patinás budai fürdő.

  • Idén ősszel az állagmegóvást szolgáló munkák kezdődnek a 21 éve zárva tartó Rácz Fürdőben.

A főváros egyik legnagyobb múltra visszatekintő fürdője a Rácz/Rác, aminek az elődje a 15. században épült. A kénes vizéről ismert termálfürdőt 2002-ben zárták be, majd 2005-ben kezdődött el a felújítása, aminek során egy szállodai szárnnyal is bővítették. A fejlesztés 2010-re gyakorlatilag befejeződött, de különféle jogi és pénzügyi problémák miatt nem tudták megnyitni.

Egy 2021-es árverés során szerezte vissza a fürdőt a korábbi tulajdonosa, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Ekkor már lehetett tudni, hogy fel kell újítani az ingatlant, hiába nem üzemelt egy napot sem. Több nyitási dátum is felmerült az elmúlt években, legutóbb 2024-ről lehetett hallani, de a Hegyvidék Tv tudósítása szerint igazából a jövő évi nyitásnak sincs sok realitása.

„A Rácz Fürdő egy nagyon bonyolult történet” – nyilatkozta a televíziónak Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója. Elmondta, hogy mostanra elkészült a fürdő felújítási terve. Egy több mint 600 fájlból álló tervről van szó, amit egyenként kell átnézniük és ellenőrizniük a társaság szakembereinek.

A felújítási terv átvételét követően készülhet majd el a felújítás tényleges költségvetése és ezt követően írhatják ki a rekonstrukcióra vonatkozó közbeszerzési eljárást. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a felújítást döntő részben a szállodai rész hasznosításából finanszíroznák, viszont az erre vonatkozó korábbi pályázat sikertelennek bizonyult. Emiatt ezt majd újra ki kell írni.

Szűts Ildikó elmondta, hogy mindezektől függetlenül az ősz folyamán nekikezdenek két olyan munkának, amelyek az ingatlan állagmegóvását szolgálják. A Rácz Fürdő beázik, ezért fel kell újítaniuk az épület tetejét. Valamint az alagsori részen lévő árvízi szivattyúkat is működőképes állapotba kell hozniuk. Azaz mindkét munka a víz elleni védelmet szolgálja.

A kerületi televízió tudósítását itt nézhetik meg:


Itt olvashatnak arról, hogy miért kapta a fürdő a Rác/Rácz nevet, illetve, hogy a Rác, vagy a Rácz-e a helyes elnevezés?

Nem egyszerű a siófoki Galerius Fürdő helyzete sem. A 2006-ban átadott, de jelenleg zárva tartó fürdő felújításának alakulásáról itt találnak friss információkat.