• A medencék és a wellness részleg modernizálásával is összekötik a siófoki Galerius Fürdő felújítását.

  • Bár még nem áll rendelkezésre a munkákhoz szükséges teljes összeg, de már egy hozzávetőleges nyitási céldátumot is közöltek.

2021. július 21-én, azaz már több mint két éve zárták be a siófoki Galerius Fürdőt. Mint kiderült, tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt komoly problémák adódtak az épület tetőszerkezetével, de időközben egyéb problémák is felszínre kerültek. Gyakorlatilag teljesen fel kell újítani a nem is túl régi – 2006-ban átadott – élményfürdőt, ami főleg a nyári szezonon kívüli időszakban tölt be hiánypótló szerepet a térségben.

Most új fejlemények is vannak a fürdővel kapcsolatban. „Gőzerővel zajlik a fürdőfelújítás előkészítése” – tájékoztatta a Siófoki Híreket Kósz Ágota, a Balaton-parti kft. ügyvezetője. Elkészültek a kiviteli tervek és a költségbecslés, a következő lépés a generálkivitelező kiválasztása lesz közbeszerzési pályázati eljárással.

„Ez több hónapos folyamat, az év végére juthatunk el oda, hogy lesz kivitelezője a beruházásnak – hangsúlyozta az önkormányzati tulajdonú társaság ügyvezetője. – Maga a felújítás becslések szerint 8-10 hónapot vesz majd igénybe, a nyitás céldátuma 2024 ősze lehet. Közben felállt egy projektcsapat műszaki, közgazdasági, marketing és jogi ügyekhez értő szakemberekből, s keressük a beruházáshoz még szükséges 600 millió forint forrását is” – mondta az ügyvezető.

Ugyanis bár 900 milliós turisztikai pályázati támogatást nyert el a Balaton-parti Kft. a Galerius Fürdő felújítására, de 600 millió forint még hiányzik a becsült, 1,5 milliárd forintos végösszeghez. „A beruházást csak akkor indítjuk, ha a teljes összeg rendelkezésre áll – hangsúlyozta Kósz Ágota. – Jó lenne az év végére, a jövő év elejére erre a kérdésre is választ találni.

Galerius Fürdő Siófok Balaton

A finanszírozásnak több módja lehetséges, akár egyszerre, párhuzamosan is. Tulajdonosi, azaz önkormányzati hozzájárulás, befektető-finanszírozó bevonása (aki például közös üzemeltetés fejében előlegezné meg a pénzt), közösségi finanszírozás szponzorok, helyi cégek (például a fürdő leendő szolgáltatásaiból vásárolhatnának kedvezményesen a dolgozóiknak), illetve a lakosság hozzájárulása révén.

„S bankhitel is elképzelhető, de ezt sorolnám az utolsó helyre, hiszen cégünknek jelenleg is komoly múltbéli adósságot kell törlesztenie. A végső döntést, döntéseket természetesen a képviselő-testület hozza majd meg” – tette hozzá az ügyvezető.

Galerius Termálfürdő Siófok

Új, a korábbinál vonzóbb, a kor igényeinek megfelelő szolgáltatási program is készült a Galeriusra – tájékoztatott Ruszinkó Ádám, a Galerius-projekt turisztikai szakértője. „Ez jelenti például a meglévő medencék modernizációját, szórakoztatóbbá, élményszerűbbé és biztonságosabbá tételét. Megújul a wellnessrészleg a szaunákkal; új kádas kezeléseket, masszázshelyiségeket terveztünk. S megújul a konyha és étterem is, a kapacitása és kínálata is bővül. Komoly turisztikai vonzerő lehet az újjáéledő fürdő Siófok számára, méghozzá egész éven át.”

Itt olvashat egy fürdőtippet a mostani, kánikulai időszakra.