• Április 19-től több területre vonatkozó lazítások lépnek életbe Szlovákiában, ami érinti a szállodákat, fürdőket is.

  • Negatív tesztre van szükség és csak egy medencetípust nyitnak meg, azt is jelentős létszámkorláttal.

Tavaly október 15. óta kötelezően zárva tartanak Szlovákiában az uszodák, termálfürdők, wellness központok. A gyógyfürdők ez alól kivételt jelentenek, ott gyógyászati kezeléseket igénybe lehet venni. Sőt, néhány szlovákiai gyógyfürdő poszt-Covid kúrákat is kínál a koronavírus-fertőzésen átesettek számára.

Jövő héttől, egészen pontosan április 19-től kezdődően több területet is érintő enyhítéseket jelentettek be Szlovákiában. A Parameter.sk összefoglalója szerint – többek között – ezek közé fog tartozni, hogy megnyithatnak a hotelek és a panziók. Azonban egy szobában csak a közös háztartásban élők tartózkodhatnak, legfeljebb csak két felnőtt. Ezen felül negatív Covid-teszttel is rendelkezniük kell. Ugyanakkor a szállodák éttermei nem nyithatnak meg.

A negatív koronavírus-teszt egyébként kulcseleme a szlovák lazításnak, mert például a lakóhelyen kívüli járásokat érintő túrázáshoz, a templomlátogatáshoz, kültéri sportoláshoz, állatkertek, múzeumok látogatásához is kikötik a teszt meglétét. Ezen felül a fürdőlátogatásokhoz is kötelező lesz egy negatív koronavírus-teszt. Ennek kapcsán azt írják, hogy a „fürdők megnyithatnak – legfeljebb 6 személy számára”.

Megnéztük az ezzel kapcsolatos eredeti, szlovák nyelvű híreket és ezek alapján nyilván nem arról lesz szó, hogy egy fürdőkomplexumban pusztán hat ember lézenghet. Itt a konkrétan „bazény” szót használják, azaz kifejezetten az úszómedencékre vonatkozó enyhítésről van szó. Magyarán egy úszómedencében egyszerre csak hatan tartózkodhatnak és nekik is negatív teszttel kell rendelkezniük. Egyelőre tehát csak egy medencefajta lesz elérhető és az is jelentős létszámkorláttal.