• Átlagosan 20 százalékkal olcsóbban adják a nyugdíjas belépőt azok a termálfürdők, ahol van ilyen kedvezményt.

  • A leginkább nagyvonalú fürdőknél ez eléri az 50 százalékos, illetve akár a 2550 forintos nyugdíjaskedvezményt is.

Bár nyilván nem lenne kötelező, de a hazai termálfürdők döntő többsége kínál valamilyen kedvezményt a nyugdíjas fürdőzők számára. Az éven belüli holtszezon idején egyes fürdők ezt kiegészítik egyéb kedvezményekkel. Tipikusan ilyen az, amikor a hét egyes napjain a megszokottnál is olcsóbb belépőjegyeket kínálnak a szenior korosztály számára.

Megnéztük, hogy azok a hazai termálfürdők, ahol olcsóbb napijegyet kínálnak a nyugdíjasoknak, mégis konkrétan mekkora kedvezményt nyújtanak. Ehhez összevetettük a teljes áron kínált belépőjegyek és a nyugdíjas, kedvezményes belépők árát.

Az egész napra érvényes jegyárakat vettük alapul és azokat a fürdőket, amelyek most is működnek, tehát nem csak a szezonra nyitnak ki. Ahol vannak külön hétköznapi és hétvégi belépők, ott az előbbieket néztük. Amennyiben egy fürdő többféle jegytípust kínált – például élményfürdőbe, vagy a szaunavilágba érvényes kombi belépőket, magasabb áron – ott minden esetben a legolcsóbb lehetőséget vizsgáltuk.

Szintén fontos megemlíteni, hogy ezek az árak mostani – április közepi – állapotot tükrözik. Azért a következő hónapokban várható, hogy egyes termálfürdők áttérnek a főszezoni árazásra.

Mindezek alapján azt látjuk, hogy a magyarországi termálfürdők nagy átlagban 20 százalékos kedvezményt biztosítanak a nyugdíjasoknak a teljes árú belépőkhöz képest. Ez forintosítva átlagosan jegyenként 400-500 forintos kedvezményt jelent. Nyilván találni ennél nagyobb és kisebb kedvezményeket is.

Megnéztük azt is, hogy melyek a leginkább bőkezű termálfürdők a nyugdíjasoknak nyújtott kedvezmények terén. Két bontásban is készítettünk ehhez egy-egy top 10-es listát: a felnőtt belépők árából adott százalékos kedvezmény mértéke, és az árkedvezmény mértéke alapján.

Sóstó termálfürdő nyugdíjasMielőtt mutatnánk a listát, érdemes kitérni arra, hogy mit jelent a nyugdíjas kedvezmény. Ebben ugyanis vannak eltérések a termálfürdők között. Egyes helyeken ezt életkorhoz, jellemzően a 62., vagy 65. életév betöltéséhez kötik. Más fürdőkben – és ez kezd egyre inkább elterjedni – a nyugdíjra való jogosultság igazolását kérik a vendégtől. Ez végül is igazságosabb is, hiszen vannak, akik korábbi életévükben mennek nyugdíjba, azonban a fürdők nem emiatt kérnek ilyen igazolást.

A nyugdíjas igazolványnak becézett iratról van szó, amit a nyugdíjfolyósítótól kapott igazolást takarja. Akik szeretnék igénybe venni a termálfürdők által a nyugdíjasok számára biztosított árkedvezményt, azok ezt semmiképpen ne felejtsék otthon, hiszen ha nincs náluk, akkor a pénztáros jóindulatára vannak utalva a fürdő bejáratánál.

Miért szeretik a termálfürdők ezt a nyugdíjfolyósítós igazolást? Akik jártak már olyan gyógyfürdőben, ahol sok idős német turista ücsörgött a gőzölgő medencében, azok már sejthetik erre a választ… A helyzet ugyanis az, hogy az életkorhoz kötött kedvezményt az Európai Unió minden polgára számára biztosítani kell. Ez a helyzet például a 65 év felettieknek járó tömegközlekedési utazási kedvezménnyel, amit akár egy nyugat-európai nyugdíjas is ugyanúgy igénybe vehet, mint egy magyar.

Viszont a jelentős külföldi vendégkörrel rendelkező termálfürdőknek hatalmas bevételkiesést jelentene az, ha a Nyugat-Európából érkező idősek is olcsóbb belépőt vennének, ezért amolyan kiskapuként a NYUFIG igazolás meglétéhez kötik a kedvezményt. Tegyük azért hozzá, hogy a nyugati országokból érkezők számára Magyarországon még a teljes árú fürdőbelépők is bőven olcsónak számítanak.

Aquasziget Esztergom nyugdíjaskedvezményTermálfürdők, ahol a felnőtt napijegyek árához képest százalékosan a legnagyobb kedvezményt nyújtják a nyugdíjasok számára
Fürdő neve Nyugdíjas belépő ára (forint) Kedvezmény mértéke (százalék)
Aquasziget Esztergom 1700 52,8
Sárvári Termálfürdő 2000 48,7
Napfényfürdő Aquapolis – Szeged 2700 48,6
Leányfalui Termálfürdő 1200 42,9
Zalaegerszegi Termálfürdő 1500 42,3
Lukács Gyógyfürdő (szekrényes jegy) – Budapest 2400 38,5
Dandár Gyógyfürdő – Budapest 1600 38,5
Árpád Gyógyfürdő – Békéscsaba 1200 35,1
Barcsi Gyógyfürdő 1300 35
Marcali Termálfürdő 1500 31,8

Napfényfürdő Aquapolis nyugdíjaskedvezményTermálfürdők, ahol a felnőtt napi belépők árához képest összegszerűen a legnagyobb kedvezményt adják a nyugdíjasok számára

Fürdő neve Nyugdíjas belépő ára (forint) Árkedvezmény (forint)
Napfényfürdő Aquapolis – Szeged 2700 2550
Sárvári Termálfürdő 2000 1900
Aquasziget Esztergom 1700 1900
Lukács Gyógyfürdő (szekrényes jegy) – Budapest 2400 1500
Aquaworld – Budapest 5290 1200
Zalaegerszegi Termálfürdő 1500 1100
Agárdi Termálfürdő 2500 1000
Dandár Gyógyfürdő – Budapest 1600 1000
Saliris Resort – Egerszalók 4800 1000
Aquarius Élményfürdő – Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő 3300 900
Leányfalui Termálfürdő 1200 900

Ahogy a listákból látszik, százalékosan az esztergomi Aquasziget fürdő nyújtja a legnagyobb kedvezményt a nyugdíjasok számára, akiknek a teljes árú jegy összegének kevesebb mint a felét kell csak fizetniük. Összegszerűen pedig a szegedi Napfényfürdő Aquapolis a legbőkezűbb, 2550 forinttal olcsóbb a nyugdíjas jegy, de persze náluk a teljes árú jegy sem éppen olcsó.

Érdekes, hogy a két listán vannak átfedések is. Azaz mind százalékosan, mind összegszerűen jelentős kedvezménnyel várja a nyugdíjas fürdővendégeket az Aquasziget, a Sárvári Termálfürdő, a Napfényfürdő Aquapolis, a Leányfalui Termálfürdő, a Zalaegerszegi Termálfürdő, a Lukács Gyógyfürdő és a Dandár Gyógyfürdő. Ezek tehát igazi nyugdíjasbarát fürdőknek számítanak.