• Tíz évre szóló engedélyt kapott a bellegszencsei fürdő üzemeltetője a termálvizes kút használatára.

  • A nyáron még arról szóltak a hírek, hogy a víz túlzottan radioaktív.

Idén nyár közepén érkezett a hír, hogy Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség szerint túlzottan magas a radioaktivitása a Bellegszencsén működő termálfürdő vizének. Azt is problémásnak találták, hogy a fürdő felesleges vizét a közeli patakba vezették.

Azt már nyáron furcsálltuk, hogy ennek kapcsán sehol nem említettek számokat a radioaktivitás pontos mértékével kapcsolatban. Bizonyos mértékű radioaktivitás ugyanis nem szokatlan a termálvizek esetében, sőt még kedvező egészségügyi hatása is van. A hatóság döntését sérelmezték a fürdő vendégei, akik több ezer aláírást gyűjtöttek, a helyi vendéglátósok pedig tiltakozást is szerveztek, mert hivatali packázásnak tartották a történteket. Ráadásul később kiderült, hogy a radioaktivitás mértéke a szlovák szabályozásban csak az ivóvizekre van meghatározva, a termálvizekről valahogy megfeledkeztek. Így tulajdonképpen vaklármáról volt szó.

Az Új Szó cikke szerint pedig végképp úgy tűnik, mégsem volt akkora probléma a vízzel, ugyanis egy friss döntés értelmében a fürdőt üzemeltető társaság tíz évre szóló engedélyt kapott a termálkút további használatára. Ennek révén az újra megnyíló fürdőben majd a vendégek rendelkezésére fognak állni a termálvizes medencék is.

Maga a fürdő ugyanis a szlovákiai, azon belül is az Érsekújvár járási járványhelyzet miatt jelenleg nem üzemel. A kedvezőtlen fertőzöttségi adatokból kifolyólag ugyanis a járást fekete kategóriába sorolták.

Bellegszencse termálfürdő Szlovákia

A Komáromtól 50 kilométerre található Bellegszencse fürdője a szlovák vendégek mellett – járványmentes időszakban – sok magyar, cseh és osztrák turistát is vonz érvről évre. Az 1973 óta üzemelő fürdő vize a felső légúti megbetegedésekre, gerincbántalmakra, ér- és mozgásszervi betegségekre is jótékonyan hat.