• Mindkét gyógyvízfajta számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik, részben hasonlóakkal.

  • Azonban akadnak különbségek is a hatásukban.

  • Ritka, de akad olyan hazai gyógyvíz, aminek egyszerre magas a kén- és a jódtartalma.

Amennyiben röviden szeretnénk válaszolni a címben feltett kérdésre, azt mondhatnánk, hogy a szagukban különböznek. A magas kéntartalmú gyógyvizek ugyanis jellegzetes, messziről is érzékelhető „illatot” árasztanak. A kénes és jódos gyógyfürdők között azonban a szervezetre gyakorolt hatásaikban is vannak különbségek.

A kénes szagra visszatérve: ha érezzük, az már eleve jót jelent, mivel ezek a gyógyvizek többféleképpen hatnak. Egyrészt fürdőkúrák során a bőrön keresztül felszívódva, másrészt a légutakon keresztül a szervezetbe jutva, és ezzel még nem ért véget a kedvező hatások sora…

A kéntartalmú vizeket gyakran alkalmazzák ivókúrák során is, amikor az emésztőrendszeren keresztül szívódnak fel. Belélegezve értágító hatásuk van, így javítják a szív vérellátását. Ízületi problémák esetén a kénes gyógyvíz használata előnyös, mert a kén beépül a porcszövetekbe, enyhítve a kopásos panaszokat. Számos bőrbetegség esetén is jótékony hatású, különösen a pikkelysömörös betegek számára.

A jódos gyógyvizek gyakran jelentős mennyiségű brómot is tartalmaznak, amely nyugtató, stresszoldó hatásáról ismert. A jód hasonlóan a kénhez, belélegezve is hat, és a légutakon keresztül hatékonyabban jut be a szervezetbe, mint a bőrön át. Az ilyen vizek – különösen belsőleg – alkalmasak a jódhiányos állapotok és betegségek kezelésére.

Fürdőkúraként elsősorban gyulladáscsökkentő hatásuk jelentős: a jódos vizek segítik az ödémák felszívódását, enyhítik a húgyhólyag- és petefészek-gyulladást, valamint az ízületi gyulladásokat is. A kénes vizekhez hasonlóan ezeket is használják ivókúrákhoz.

Idehaza merrefelé találhatók kénes, illetve jódos vizű fürdők?

Itt olvashat a kénes gyógyvízzel rendelkező termálfürdőkről.

Itt pedig azokról a fürdőkről, ahol kimondottan magas a víz jódtartalma.

A lenti képen látható fürdő vizének pedig egyszerre magas a kén- és a jódtartalma.

Itt olvashat róluk bővebben.

Gyógyhelyek Magyarországon Zalakaros