• A termálvizek többféle módon is jótékony hatással lehetnek a bőrre.

  • Vajon a kénes, jódos és sós termálvizek tényleg különösen ajánlottak?

Sokan tapasztalják, hogy egy rövid termálfürdős üdülés után – bár nem ez volt a fő céljuk – a bőrük szebbé, selymesebbé válik, és enyhébb bőrproblémáik is megszűnnek. Jó példa erre Vichy…

A franciaországi Vichy üdülőhelyen ugyanis a gyógyvizet sokáig csak belsőleg, ivókúrák formájában alkalmazták. Egy véletlen felfedezés során derült ki, hogy a víz külsőleg használva gyorsítja a felületi bőrsérülések gyógyulását. Ez indította el a további vizsgálatokat, amelyek egy világszerte ismert kozmetikai termékcsalád megszületéséhez vezettek.

Nem szükséges azonban Franciaországig utazni, ha bőrszépítő hatású termálvizeket keresünk. Tapasztalatok szerint a kénes, jódos és magas sótartalmú termálvizek különösen jó hatással vannak a bőrre – ezek számos hazai fürdőben megtalálhatók. Ráadásul szinte minden hazai termálfürdő vizében jelentős mennyiségű metakovasav is van, ami szintén kedvezően hat a bőrre, körömre és hajra. (Itt olvashat arról, hogy miért olyan jó hatású a metakovasav).

A kén például ismert a bőr faggyútermelését normalizáló, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásáról, ezért komolyabb bőrproblémák (például ekcéma, pikkelysömör, aknés bőr) esetén is ajánlottak a kénes vizű fürdőkúrák. Sőt, a termálvizek nem kizárólag külsőleg hatnak. Harkányban végzett orvosi kutatások kimutatták, hogy a szervezetbe bejutó kén-hidrogén az immunrendszer működését is kedvezően befolyásolja, enyhítve a pikkelysömörös tüneteket.

Ezen kívül nem szabad lebecsülni, hogy a termálvizes fürdők nyugodt, pihentető környezete és a vízben való tartózkodás jótékony hatással van a vegetatív idegrendszerre, segítve a stressz oldását. Ez különösen hasznos lehet olyan bőrbetegségek esetén, mint az ekcéma, amelyet gyakran a stresszes időszakok váltanak ki.

Összegezve, bármelyik hazai termálfürdőt érdemes felkeresni, ha szebb bőrt szeretnénk. Azok a helyek, ahol a víz javallatai között szerepelnek a bőrproblémák, szinte garantáltan jó választásnak bizonyulhatnak. Harkány mellett érdemes kipróbálni többek között Bogács, Bükkszék, Egerszalók, Gyula, Hajdúszoboszló, Mezőkövesd, Szigetvár és Zalakaros fürdőit is.

Zalakaros gyógykert gyógymedence

Illusztráció: gyógymedence Zalakaroson