• Még idén elkezdődhet az ország egyik legrégebbi gyógyfürdőjének a felújítása.

  • A beruházásnak köszönhetően a Nagyatádi Gyógyfürdő visszanyeri eredeti külső megjelenését.

Januárban írtunk arról, hogy Nagyatád pályázatot nyújtott be a város gyógyfürdőjének a felújítására. A tervek szerint jelentősen korszerűsítenék az 1907 óta működő fürdőt és úgy tűnik, sikerrel jártak. Ormai István, a település polgármestere az MTI megkeresésére ugyanis elmondta, hogy felújítás első üteme idén novemberben kezdődhet és várhatóan egy évig tart.

Az 1,2 milliárd forint értékű állami támogatásnak köszönhetően az ingatlan visszanyeri eredeti külső megjelenését, falait hőszigeteléssel látják el, korszerűsítik a gépészetét, kicserélik a burkolatait, nyílászáróit, lecserélik a bútorait, és beléptető rendszert helyeznek üzembe. A belső struktúra átalakításának köszönhetően komfortosabbá válnak a gyógyászati szolgáltatásokra kijelölt helyek, továbbá lehetőség nyílik egy szaunákból, gőzkabinból, merülőmedencéből és pihenőtérből álló szaunavilág kialakítására is.

Mindezeken túl egy új gyógyvizes kút létesül, ezzel jelentős vízhozamnövelést érnek el a Nagyatádi Gyógyfürdőben. Ormai István szólt arról, hogy a beruházás későbbi, második üteme a befogadóképesség és a szolgáltatások növelését célozza. A kiviteli tervek és az építési engedély már rendelkezésre áll, a projekt költsége mai áron számolva 1,5 milliárd forint lenne.

A polgármester az épület korszerűtlenségével és az igényekhez képest alacsony befogadóképességével indokolta a fürdőfejlesztés szükségességét.

A 2019-ben 56 ezer vendéget fogadó fürdő szolgáltatásait ma 150-170 ember veheti igénybe egyidejűleg, a befogadóképesség már az első ütem megvalósításával 20 százalékkal nő, a második ütem befejezése után a mostani háromszorosa lehet.

Nagyatád gyógyvizes úszómedence

Nagyatádon 742 méter mélyről, 50 Celsius-fokos, nátriumhidrogén-karbonátos víz tör a felszínre. A minősített gyógyvíz kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek, reumatikus és ízületi panaszok kezelésére, törések utáni rehabilitációra, de jótékony hatását nőgyógyászati, emésztőrendszeri problémák esetén is kifejti. A fürdőnek köszönhetően Nagyatád jelenleg is ott van a legnépszerűbb Somogy megyei fürdőhelyek sorában.

Somogy megye gyógyfürdőiről itt olvashat.