• Leányfalu negyedmilliárd forintos pályázatot nyert el, aminek révén gazdaságosabbá válik a termálvíz felhasználása.

  • A beruházás részeként egy kis tavat is kialakítanak a fürdő területén.

Adorján András, Leányfalu polgármestere a település Facebook oldalán tette közzé, hogy 250 millió forint uniós forrást nyertek a Leányfalui Termálfürdő energetikai fejlesztésére. Ennek során a termálfürdő hulladékhőjét tudják majd hasznosítani.

A pályázat eredményeként megvalósul a fürdő teljes körű hőellátásának átalakítása, kiegészítése, a veszteségek felszámolása. A mostani üzemvitelnél ugyanis egyszerre van jelen a hőhiány és az elfolyó vizek energiavesztesége.

A fürdőben hőellátást igényelnek a meglévő medencék, a bővítendő főépület fűtése és a használati melegvíz-ellátás. Mindezek a hőigények geotermális bázison kielégíthetőek. Az energiaracionalizáló beruházás eredményeként szélsőséges időjárási viszonyok között is biztosított lesz a medencék biztonságos hőellátása, az épületek téli fűtése és nyári részleges hűtése mesterséges szellőzéssel, páraeltávolítással. Továbbá megoldódik a használati melegvíz-ellátás biztosítása közvetett tároló kapacitással, a csúcsigények kielégítésével – sorolja a polgármester.

A beruházás során nyílt víztározót hoznak létre, ebben összegyűjtik valamennyi medence túlfolyóinak csurgó vizeit, egyben kicserélik a medencék régi csőhálózatát. A kis mesterséges tóból hőszivattyúval fogják kinyerni a jelenleg elfolyó hulladékhőt, amelyet eddig nem hasznosítottak.

A kis tó esztétikus kialakítása egyben új élményelemként fog megjelenni a termálfürdő területén.

Leányfalu fürdőfejlesztés látványterv

Ez az energetikai fejlesztés ki fogja egészíteni a jelenleg már folyó beruházást. A január első napjaiban elindult munkálatok célja a fürdő főépületének megújítása, a benne található öltözők és vizesblokkok modernizálása, valamint az öltözők és a termálvizes medence közötti fedett folyosó kialakítása.